Artsen zonder Grenzen


Centraal Bureau Fondsenwerving Winnaar van de: Nobel Prijs voor de Vrede

Aidsbehandling in Oost-Congo van start
donderdag 2 oktober 2003

Artsen zonder Grenzen is gestart met het gratis behandelen met aidsremmende medicijnen in het door oorlog geteisterde oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC). In dit zeer onrustige deel van Afrika is de start van de behandeling van het HIV-virus een belangrijke stap in het gevecht tegen de ziekte.

"In een omgeving zoals hier in Congo is het ondenkbaar dat iemand met HIV zou kunnen overleven, laat staan een normaal leven zou kunnen leiden", aldus Corry Kik, projectcoördinator AzG in de stad Bukavu, DRC. "Met aidsremmende medicijnen wordt dit opeens mogelijk. We hopen dan ook dat de behandeling niet alleen effect heeft op het leven van de individuele patiënt, maar ook op de manier waarop de samenleving hier tegen HIV/aids patiënten aankijkt."

In het Westen is het gebruik van aidsremmers al een aantal jaren gemeengoed. In de onrustige situatie zoals die van de patiënten in Bukavu is de behandeling van aids echter geen eenvoudige opgave. Behalve het dagelijks innemen van de medicijnen zijn regelmatige bloedonderzoeken en medische controles nodig en moeten ze leren leven met de bijwerkingen van de medicijnen.

"De patiënt moet begrijpen dat hij voor de rest van zijn leven medicijnen moet slikken, ook al voelt hij zich niet ziek. Dit is een idee dat voor de bevolking in Congo waar je als je ziek bent óf geneest óf er aan dood gaat- compleet nieuw is", aldus Kik. Het is echter van groot belang dat de patiënten de medicijnen blijven slikken, omdat anders het gevaar dreigt dat het virus resistent wordt. De patiënten moeten daarom ook aan een aantal criteria voldoen om deel te kunnen nemen. Zo moet elke patiënt de steun hebben van één persoon die van zijn ziekte op de hoogte is, permanent in Bukavu wonen en bewezen hebben het regelmatig slikken van medicijnen en bezoek aan het ziekenhuis vol te kunnen houden.

Bij de start van het programma zijn 7 patiënten begonnen met de behandeling. De planning is dat dat er in januari 2005 150 zullen zijn.

---