Persbericht
2 oktober 2003
Aanscherping energienorm voor nieuwbouw nodig om bezuinigingen op duurzame energie op te vangen
De op Prinsjesdag aangekondigde bezuinigingen op de subsidies voor duurzame energie in de gebouwde omgeving (de Energiepremieregeling) zullen de verdere ontwikkeling van duurzame energie in de woningbouw doen stagneren. Daarom pleit het Wereld Natuur Fonds vandaag in en brief aan de Tweede Kamer voor een alternatieve manier om verdere ontwikkeling van gebruik van duurzame energie in woningbouw te stimuleren: een aanscherping van de wettelijk vastgelegde energieprestatie-eis (EPC) in de woningbouw van de huidige 1,0 naar 0,8 in 2004, en verdere verlaging in de jaren daarna. Verlaging van de EPC is goed haalbaar, zo blijkt uit een rapport dat bureau Ecofys in opdracht van het Wereld Natuur Fonds heeft opgesteld.
Eerdere conclusie verlaging EPC onhaalbaar onterecht
Het Overlegplatform Bouwregelgeving (OPB) heeft recentelijk aan de regering de aanbeveling gedaan de energienorm voor woningbouw niet aan te scherpen. Uit het rapport* waarop het OPB zijn conclusies baseert blijkt echter dat een EPC van 0,85 kosteneffectief haalbaar is voor de meeste woningen. Voor de rijtjeswoning - het meest voorkomende woningtype in Nederland - is dit zelfs al 0,80. Met haar aanbeveling laat het OPB de kans op 0,25 Mton aan kosteneffectieve reductie van CO2-emissies liggen. Dit is 12,5% van de totale doelstelling op het gebied van CO2 reductie voor de woningbouw in Nederland.
Vijf voorbeeldprojecten van het Wereld Natuur Fonds en vijf grote projectontwikkelaars eind jaren '90 hebben de afgelopen jaren tot tientallen vervolgprojecten geleid op het gebied van energiezuinig bouwen. Op dit ogenblik zijn al ruim 10.000 woningen met een EPC van 0,8 en lager zonder extra subsidies gerealiseerd in Nederland. Gemeenten, projectontwikkelaars en woningcorporaties bewijzen hiermee dat zij in staat en bereid zijn op energiezuinige en duurzame wijze te bouwen.
Verdere aanscherping mogelijk
De meerkosten van een EPC van 0,8 en lager ten opzichte van een EPC van 1,0 zijn relatief laag. De totale energiekosten voor een woning, inclusief de investeringen in bijvoorbeeld een ketel en isolatie, bedragen nu ongeveer ¤2000,- per jaar. Tot een EPC van 0,85-0,80 verdienen de investeringen zichzelf terug door de energiebesparing die ze opleveren. Verdere verlaging van de norm kan met een goed gekozen pakket aan maatregelen gerealiseerd worden voor minder dan ¤200,- per woning per jaar, zo blijkt uit het Ecofys-rapport. Bovendien is te verwachten dat de scherpere norm een prijsdaling voor energiemaatregelen tot gevolg zal hebben door de toenemende vraag, waardoor de meerkosten verder omlaag gaan. Dit is in het verleden ook gebeurd met de HR-keten en isolatiemaatregelen. Een verdere aanscherping in de komende jaren is dus goed mogelijk.
* opgesteld door DHV Huisvesting en Vastgoed
---
Meer informatie:
Esther Naber, persvoorlichter. Telefoon: 030-6937832, mobiel: 06-29535947. Email: enaber@wwf.nl.
Het rapport van Ecofys, 'Haalbaarheid Aanscheroping EPC-eis' is te downloaden op www.ecofys.nl
---
Wereld Natuur Fonds
Unit persvoorlichting
Boulevard 12
3707 BM Zeist
Wereld Natuur Fonds Nederland