Ingezonden persbericht
Utrecht, 2 oktober 2003
Duizenden ID-werknemers komen versneld in de bijstand
De grote daling van het aantal bijstandsgerechtigden de afgelopen jaren is te danken aan gesubsidieerde arbeid. De helft van deze daling is direct toe te schrijven aan de uitstroom naar gesubsidieerde arbeid. De invoering van de nieuwe Wet werk en bijstand op 1 januari 2004 zal volgens de MOgroep leiden tot een forse uitstroom van ID-werknemers naar de bijstand.
De nieuwe Wet werk en bijstand heeft als motto 'werk voor iedereen'. Gemeenten krijgen een financieel belang om zoveel mogelijk mensen aan werk te helpen. Maar uit ervaring van de maatschappelijk ondernemers blijkt dat 25.000 (50%) van de huidige ID-werknemers niet in staat is de stap naar regulier werk te maken. Ook niet na een begeleiding van twee jaar.
Met een gereduceerd budget moeten gemeenten tot 2004 300.000 trajecten naar werk realiseren, waarvan in 2006 40% daadwerkelijk gerealiseerd moet zijn. Het dilemma voor gemeenten is helder: investeren ze in trajecten naar regulier werk dan belandt een grote groep ID-werknemers in de bijstand. Investeren ze in deze kansarme groep werknemers dan halen ze de uitstroomdoelstelling niet.
Maatschappelijk ondernemers in Welzijn zijn in staat om ID-werknemers die geen regulier werk kunnen uitvoeren, maatschappelijk zinvol werk te bieden. Dit voorkomt terugval in dure zorgvoorzieningen als gevolg van verslaving, schulden en/of psychosomatische klachten. Maatschappelijk ondernemers zijn bereid deze taak op zich te nemen als de overheden investeren in de noodzakelijke begeleiding. De MOgroep doet hiervoor een dringend oproep aan gemeenten die de komende maanden beslissen over de toekomst van gesubsidieerde arbeid. Amsterdam heeft aangegeven dat 30% van de ID-werknemers in een gesubsidieerde baan mag blijven werken.
Perscontacten:
Gemma Lenders, 030 - 298 34 42 of 06 - 29 39 74 72
---- --