Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 03/135

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

02 oktober 2003

Nr. 03/135

Minister De Geus ondersteunt ontwikkeling van kennis over ziekte en arbeidsongeschiktheid bij vrouwen

Om het WAO-risico van vrouwen te verminderen, ondersteunt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de ontwikkeling van kennis over ziekte en arbeidsongeschiktheid bij vrouwen onder bedrijfsartsen en arbodeskundigen. Zo krijgt onder meer het Platform Reïntegratie steun en is met subsidie van het ministerie de onderwijsmodule `Sekse, verzuim en WAO' ontwikkeld. Verder is er een speciale brochure uitgebracht voor werkgevers. Daarin staat wat ze kunnen doen om ziekteverzuim en WAO-risico terug te dringen. Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) besteedt extra aandacht aan WAO-aanvragen van jonge vrouwen met psychische klachten.

Dat schrijft minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het `Plan van aanpak Vrouwen en WAO' dat hij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In het plan schetst de bewindsman maatregelen en initiatieven die moeten leiden tot het terugdringen van het beroep dat vrouwen doen op de WAO. Een gezamenlijke inspanning van alle betrokken partijen (vrouwen, werkgevers, arbodiensten en het UWV) is nodig, zo benadrukt de minister.

Uit cijfers over de WAO-instroom en het bestand aan arbeidsongeschikten blijkt dat vrouwelijke werknemers een 60 procent hoger risico lopen in de WAO te komen dan mannelijke werknemers. Vooral in de leeftijdscategorie tot 35 jaar komen veel meer vrouwen dan mannen in de WAO.

Om het WAO-risico van vrouwen terug te dringen is een gezamenlijke aanpak nodig, benadrukt De Geus, waarbij `alle betrokkenen hun verantwoordelijkheid nemen'. Vrouwen hebben nu in bepaalde gevallen een te passieve houding. Ook zouden zij zo veel mogelijk ondersteuning moeten krijgen uit hun omgeving. Bedrijven die veel vrouwen in dienst hebben en tegelijk een laag ziekteverzuim en WAO-instroomcijfer kennen, kunnen daarbij tot voorbeeld strekken. Om deze reden is bij het plan van aanpak als bijlage een brochure bijgevoegd, die laat zien hoe goed ziekteverzuimbeleid eruitziet. Op basis van de ervaringen van een tiental van dergelijke succesvolle bedrijven, zijn in deze brochure tips geformuleerd voor werkgevers wat ze kunnen doen om het ziekteverzuim en WAO-risico terug te dringen. Belangrijk is dat er sprake is van een actieve aanpak bij ziekteverzuim, en dat er oog is voor mogelijke problemen bij het combineren van arbeid en zorg die achter een ziektemelding schuil kunnen gaan.

Op het niveau van sectoren en bedrijfstakken worden in arboconvenanten en CAO's afspraken gemaakt over specifieke maatregelen om het verzuim onder vrouwen terug te dringen. Dit heeft al geleid tot lagere verzuimcijfers in het basis- en voortgezet onderwijs en verschillende zorgsectoren.

Om de verzuimbegeleiding door bedrijfsartsen te professionaliseren geeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid financiële steun aan het Platform Reïntegratie. Dit is een netwerkorganisatie die onder meer de kennis op het terrein van ziekte en arbeidsongeschiktheid bij vrouwen bevordert onder bedrijfsartsen en andere arbodeskundigen. Ook is met subsidie van het ministerie de onderwijsmodule `Sekse, verzuim en WAO' ontwikkeld. Deze wordt gebruikt bij de basisopleiding en nascholing van verzekerings- en bedrijfsartsen. Om de samenwerking te stimuleren tussen arbodiensten en zorginstellingen, bedrijfsartsen en huisartsen, en medisch specialisten en keuringsartsen lopen er verschillende programma's. Door betere samenwerking kan verzuimbegeleiding in bedrijven eerder en beter van de grond komen.

Het UWV neemt eveneens initiatieven om het beroep van (vooral jonge) vrouwen op de WAO terug te dringen. Bij de WAO-keuring wordt bij jonge vrouwen tot 35 jaar met psychische klachten extra gekeken of er door werkgever en werknemer in het eerste ziektejaar echt voldoende is gedaan om te komen tot werkhervatting. Bij de claimbeoordeling van deze vrouwen moet altijd een tweede professional worden betrokken. Voor wettelijke herbeoordelingen worden jonge vrouwen met psychische klachten altijd opgeroepen om op het spreekuur te komen.

Hoewel uit onderzoek geen eenduidig verband blijkt tussen het hogere WAO-risico van vrouwen en de combinatie arbeid en zorg, zijn goede mogelijkheden om arbeid en zorg te combineren wel van belang voor hun arbeidsvreugde en arbeidsdeelname. Ontbreken van voldoende mogelijkheden kan tot verzuim leiden. De afgelopen jaren heeft de overheid enkele belangrijke mogelijkheden geschapen om arbeid en zorg beter te combineren, onder meer met de Wet aanpassing arbeidsduur (deeltijdwerk) en de Wet arbeid en zorg (verlofregelingen). De nieuwe `levensloopregeling' zal de mogelijkheid bieden (langere periodes van) verlof financieel te overbruggen.


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Brief van minister De Geus over het `Plan van aanpak Vrouwen en WAO`
2003