Ministerie EZ


Brinkhorst en Van Gennip in actie voor innovatie

Datum: 02-10-2003

"Innovatie moet de belangrijkste pijler worden onder toekomstige welvaartsgroei. Meer innoveren vereist een breuk met het verleden. We moeten toe naar een kennisklimaat waarin lef en ondernemerszin worden gewaardeerd." Dat schrijven minister Brinkhorst van Economische Zaken en staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken in de Innovatiebrief die naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De brief "In actie voor Innovatie " geeft aan welke stappen het kabinet wil zetten om de innovatiekracht van het Nederlandse bedrijfsleven te (helpen) versterken. Dat is nodig omdat Nederland op de innovatieranglijsten de positie van "goede middenmoter" dreigt te verliezen. Actie is geboden omdat Nederland de ambitie heeft om in 2010 tot de Europese top te horen van de meest concurrerende en snelst vernieuwende kenniseconomieën. Daarnaast ligt er nog een andere Europese ambitie: namelijk om in 2010 drie procent van het Bruto Nationaal Product te besteden aan Research & Development. Een ambitie die de overheid én het bedrijfsleven én de kennisinstellingen moeten waarmaken. In de Innovatiebrief wordt op drie verschillende fronten maatregelen aangekondigd:

MEER INNOVERENDE BEDRIJVEN
Nederlandse bedrijven moeten meer nieuwe producten maken en nieuwe diensten aanbieden. Om bedrijven beter van dienst te zijn worden de huidige initiatieven voor startende technologiebedrijven bedrijven gebundeld in één formule: TechnoPartner. Het extra geld voor TechnoPartner is afkomstig uit de 185 miljoen euro die door het kabinet voorlopig is ondergebracht bij het Innovatieplatform. Er komt meer aandacht voor het toepassen van al bestaande kennis door MKB-bedrijven. De EZ-uitvoeringsorganisatie Syntens speelt een rol hierbij en er wordt 40 miljoen euro voor uitgetrokken.

BETER INNOVATIEKLIMAAT
Nederland moet een aantrekkelijk land worden om in te innoveren. Zo wordt 100 miljoen euro extra uitgetrokken voor bedrijven die onderzoekers in dienst hebben of willen nemen. Dat betekent een verhoging van het budget voor de fiscale WBSO-regeling met circa 30 procent tot circa 450 miljoen euro. Per 1 januari 2004 komt er via een speciale regeling 90 miljoen euro beschikbaar voor bedrijven die met andere partners samen onderzoek willen doen. En eind van het jaar komen de ministeries van OCenW, SZW en EZ met een gezamenlijke aanpak om de tekorten aan technisch- en onderzoekspersoneel weg te werken. In de Innovatiebrief komt een aantal oplossingen al aan de orde: bijvoorbeeld meer buitenlandse onderzoekers naar Nederland halen.

MEER KANSEN, BETER KIEZEN
Nederlandse onderzoeksinstellingen moeten samen met bedrijven meer gericht en goed onderzoek doen. Universiteiten die helpen bij het opzetten van bedrijven worden beloond. Universiteiten worden ook gestimuleerd om octrooien aan te vragen zodat opgedane kennis veel meer uitgewisseld wordt dan nu het geval is. Voor onderzoeksinstellingen en bedrijven die langdurig samenwerken in onderzoeksprojecten is een budget van in totaal 200 miljoen euro beschikbaar om succesvolle initiatieven zoals de technologische topinstituten en het Genoom onderzoek verder uit te bouwen. Op het gebied van ICT en Life Sciences worden in het najaar concrete actieplannen gepresenteerd.

Leeswijzer
De Innovatiebrief bestaat uit drie delen. Deel I bevat de beleidsstrategie, in Deel II bevat achtergrondinformatie en cijfermateriaal over hoe het gesteld is met innovatie in Nederland. Deel III is een schematische weergave van de maatregelen die aangekondigd worden. De innovatiebrief is ook te vinden en te downloaden op www.ez.nl of www.innovatie.ez.nl .

Meer informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 6463951, e-mail: ezinfo@postbus51.nl. Voor journalisten: Maryse Ducheine, persvoorlichter, telefoon (070) 379 64 64, e-mail: M.A.I.Ducheine@minez.nl