Gemeente Utrecht
2003 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
73 Vragen van de heer E.R. van Holthe
(ingekomen 1 oktober 2003)
In het Utrechts Nieuwsblad en op Radio M Utrecht werd 30 september melding gemaakt van grootscheepse sloop- en nieuwbouwplannen in Ondiep. Een herstructureringsproject waarbij 1168 huizen worden gesloopt, 1300 nieuwbouwwoningen terugkomen, 1056 woningen een onderhoudsbeurt krijgen en 575 woningen worden gerenoveerd en 286 woningen vrijkomen voor de particuliere markt. Op zichzelf een nuttig en nodig voornemen, waarmee wat de VVD betreft snel kan worden gestart.
De VVD fractie heeft zich echter hooglijk verbaasd over de afwijking die in de berichtgeving wordt weergegeven ten opzichte van de vastgelegde afspraken in De Utrechtse Opgave (DUO). In deze raamovereenkomst (pag. 16) staat dat tot 2015 ongeveer 9500 sociale huurwoningen in de bestaande stad worden vervangen door 3000 sociale huurwoningen en 6000 koopwoningen in de vrije sector. Bij herstructureringsprojecten wordt dus een hele andere verhouding sociale huur- ten opzichte van koopwoningen beoogd, dan in de berichtgeving weergegeven.
Daarnaast is er in het collegeprogramma de volgende passage (hfst. 2.2.4 punt 3) opgenomen: ' Er komt een stedelijk kader waaraan wijkplannen worden getoetst. De voorraad sociale huurwoningen en goedkope koopwoningen moet zoveel mogelijk over alle wijken verspreid zijn. Er komt een gebiedsgebonden/wijkgebonden bouwdifferentiatie voor de bestaande wijken om te komen tot een evenwichtige bevolkingsopbouw in heel Utrecht. Spreiding van de voorraad sociale huurwoningen over alle wijken moet in de DUO-afspraken met de woningcorporaties gestalte krijgen. De woningcorporaties betrachten een grote terughoudendheid met het verkopen van sociale huurwoningen in het oostelijk deel van de stad.'
Dit brengt de VVD fractie Utrecht tot de volgende vragen:
Deelt het college van burgemeester en wethouders de mening van de VVD dat de gepresenteerde herstuctureringsprojecten afwijken van de in DUO vastgestelde richtlijnen?
Heeft het college van burgemeester en wethouders ingestemd met de in de persberichten gepresenteerde herstructureringsopgave?
Zo ja, waarom is er afgeweken van de DUO-afspraken?
Deelt het college van burgemeester en wethouders de mening van de VVD dat 'het terugbouwen van meer huurwoningen dan gesloopt worden' niet bijdraagt tot het komen tot 'een gebiedsgebonden/wijkgebonden bouwdifferentiatie voor de bestaande wijken om te komen tot een evenwichtige bevolkingsopbouw in heel Utrecht'. En ook niet tot 'spreiding van de voorraad sociale huurwoningen over alle wijken moet in de DUO-afspraken met de woningcorporaties gestalte krijgen.' Zoals verwoordt staat in het collegeprogramma?
Als de gepresenteerde gegevens juist zijn, waarom wijkt het college van burgemeester en wethouders af van het collegeprogramma?
Deelt het college van burgemeester en wethouders de mening van de VVD dat de plannen nog aangepast moeten worden aan de door de raad meegegeven kaders, voordat ze voor inspraak worden vrijgegeven?
Zo nee, waarom niet?
Wanneer wordt de gemeenteraad geïnformeerd over de herstructureringsvoorstellen in Ondiep?
Antwoord van Burgemeester en Wethouders
(verzonden 28 oktober 2003)
1. Neen, het gepresenteerde woningbouwprogramma wijkt niet af van de DUO-richtlijn. De DUO-richtlijn geldt voor Utrecht als geheel; op wijkniveau is het, afhankelijk van het in de wijk- of gebiedsvisie geschetste toekomstbeeld van de wijk, de wensen van huidige bewoners, de herhuisvestingsmogelijkheden van bewoners, alsook afhankelijk van de financiële ruimte van de betrokken corporatie, mogelijk - en vaak ook wenselijk - om af te wijken van het gemiddelde eindbeeld over de gehele stad. Het beginuitgangspunt was ook voor Ondiep een koop/huur verhouding van 70/30. Op basis van het door Mitros gehouden woonwensenonderzoek en de vraag vanuit de bewoners om terug te kunnen keren naar hun wijk, rechtvaardigt dat hier een minder scherpe koop/huurverhouding teruggebouwd moet worden. Geconstateerd is namelijk dat Ondiep een wijk is met een sterke sociale cohesie en dat daarmee Ondiep geen doorsnee herstructureringswijk is. Om te waarborgen dat vanwege die specifieke bewonerssamenstelling, bewoners ook echt kunnen terugkeren naar de wijk is gekozen voor een koop/huur verhouding van 60/40.
1. Neen, het woningbouwprogramma is door Mitros gepresenteerd. Immers, de woningcorporatie is - binnen DUO - met name verantwoordelijk voor het inhoudelijk en financieel realiseren van het woningprogramma. Het woningbouwprogramma maakt wel onderdeel uit van de visie en het uitvoeringsprogramma voor Ondiep. Deze worden binnenkort in het college besproken.
1. Er is geen sprake van afwijking van de DUO-afspraken.
1. Voor een goede afweging moet naar het totale woningbouwprogramma worden gekeken. Er worden niet meer sociale huurwoningen teruggebouwd dan er stonden. In Ondiep worden 1168 huurwoningen gesloopt. Er worden 555 koopwoningen en 389 huurwoningen teruggebouwd en van 356 te bouwen woningen is de differentiatie nog niet bekend, omdat dit de laatste fase van het project betreft. Door deze differentiatie neemt het aantal koopwoningen in Ondiep fors toe. Deze koopwoningen worden gebouwd om nieuwe doelgroepen de wijk te laten instromen en om het huidige bewoners van de wijk mogelijk te maken om ook bínnen Ondiep wooncarrière te kunnen maken. Bij het uitvoeren van de plannen moet er rekening gehouden worden met het feit dat de zittende bewoners ook geherhuisvest moeten worden. Mitros heeft in 2002 een woonwensenonderzoek gehouden onder alle huurders in Ondiep. Uit dit woonwensenonderzoek bleek ondermeer dat 70% van de huurders, naast andere wijken in Utrecht, ook Ondiep als voorkeurswijk heeft opgegeven. Met andere woorden een relatief groot deel van de zittende huurders wil graag in Ondiep blijven wonen. Verder is conform het collegeprogramma, vanwege een meer evenwichtiger spreiding van sociale huur over de stad, afgesproken dat er aanvullend op de DUO opgave 1000 sociale huurwoningen worden toegevoegd in de stad. Deze afspraak maakt onderdeel uit van de zoekopdracht naar locaties voor sociale woningbouw aan de oostkant van de stad.
1. De gestelde bewering is onjuist. Er is geen sprake van een afwijking van het collegeprogramma, gezien het grote aantal koopwoningen dat wordt toegevoegd aan de woningvoorraad van Ondiep.
1. Neen, er is bij de planvorming en de totstandkoming van de afspraken voor Ondiep rekening gehouden met de gestelde kaders uit het collegeprogramma en de DUO-opgave.
1. Omdat deze plannen goed passen in de gebiedsvisie Ondiep en tevens tegemoet komen aan de wensen van de zittende huurders. Deze huurders zullen zich - bij sloop van hun woning - uiteindelijk moeten uitspreken over de ingrepen in hun wijk, e.e.a. conform afspraken in het DUO-akkoord.
1. Nadat de visie en het uitvoeringsprogramma zijn vastgesteld door het college, wordt de raad geïnformeerd; dit najaar dus.
---- --