Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland


Nationaal Actieplan ter bestrijding van armoede en sociale uitsluiting

Aan de leden van de Vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken

Utrecht: 30 september 2003 Betreft: reactie op het Nationaal Actieplan ter bestrijding van armoede en sociale uitsluiting voor het Algemeen Overleg op 2 oktober 2003

Geachte Kamerleden,

Het Nationaal Actieplan ter bestrijding van armoede en sociale uitsluiting (NAP) geeft blijk van een brede blik: vele dimensies van de problematiek van de armoede en sociale uitsluiting worden onder de aandacht gebracht. Dat is positief.

Minder positief is de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) over de zichtbaarheid van gehandicapten of chronisch zieken binnen het NAP zelf. Met de Wet Gelijke Behandeling Chronisch Zieken en Gehandicapten in het achterhoofd komen we op de volgende aandachtspunten:

* Gehandicapten en chronisch zieken zouden op veel meer plaatsen expliciet als risicogroep genoemd moeten worden (bijv. op blz 12/13 en verder), met uitgewerkt risicoprofiel. Gehandicapten en chronisch zieken ervaren beslist niet alleen problemen rond wachtlijsten in de zorg (blz 35). Bij ieder onderwerp, dus niet alleen bij zorg, zouden voor gehandicapten en chronisch zieken specifieke speerpunten benoemd moeten worden. Dat deze nu ontbreken, bijvoorbeeld bij hoofddoelstelling 2, waarborgen van een minimuminkomen voor mensen die nu niet in staat zijn zelfstandig in hun levensonderhoud te voorzien, wreekt zich.


* Een van de meest centrale problemen van gehandicapten en chronisch zieken is de problematiek van de vergoeding van meerkosten rond ziekte en handicap en extra kosten voor levensonderhoud gerelateerd aan ziekte of handicap. In de afgelopen vijf jaar heeft de Tweede Kamer vijf moties aangenomen die om een oplossing voor deze problematiek vragen. Deze problematiek wordt door het ingezette beleid van het Kabinet Balkenende II echter niet opgelost, integendeel, alleen maar verscherpt. In het NAP vinden wij deze problematiek niet terug. De CG-Raad vraagt u deze problematiek alsnog in het NAP op te nemen. Een vergoeding van de meerkosten rond ziekte en handicap leidt er toe dat het besteedbaar inkomen van gehandicapten en chronisch zieken met een minimuminkomen daadwerkelijk op gelijke voet komt met andere mensen met een minimuminkomen. De CG-Raad pleit daarom voor het invoeren van aparte normen of vergoedingen bij de verschillende inkomensregelingen (bijv. bijzondere bijstand, huursubsidie) en in het vergoedingensysteem voor ziektegerelateerde kosten. Deze aparte normen of vergoedingen dienen uit te gaan boven de algemeen gebruikelijke compensaties voor minima. In het vergoedingensysteem moet het vrij besteedbaar inkomen centraal staan (niet het belastbaar inkomen).


* Vol verbazing lezen we op bladzijde 9 de zinsnede uit het hoofdlijnenakkoord: Vanzelfsprekend wordt gestreefd naar een eerlijke verdeling van de lasten. Welnu, het is de afgelopen weken duidelijk geworden dat gehandicapten en chronisch zieken bovenmate worden getroffen door de bezuinigingsmaatregelen van het Kabinet Balkenende II. Wanneer in het kader van dit NAP werkelijk inhoud aan dit beginsel gegeven zou worden, zouden gehandicapten en chronisch zieken niet getroffen mogen worden door de opeenstapeling van verslechteringen in de inkomens- en voorzieningensfeer die nu over de groep wordt uitgestort. Vele van deze plannen werpen ook een ander licht op de betaalbaarheid en toegankelijkheid van vele voorzieningen die in het NAP worden opgevoerd om mensen in armoedesituaties te ondersteunen. Graag vragen wij hiervoor uw aandacht. Immers, van de gehandicapten en chronisch zieken heeft 40% een inkomen tot de lage inkomensgrens van het CBS. Wanneer men de vele meerkosten en extra kosten van gehandicapten en chronisch zieken meerekent, heeft 50% van deze mensen een besteedbaar inkomen op of onder bijstandsniveau. Waar moeten deze mensen al de extra kosten van betalen die het Kabinet Balkenende hen toedicht ?

Wij hopen dat u bovenstaande punten bij het AO van 2 oktober aanstaande wilt realiseren.

Namens de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad,

Peter Ybeles Smit
beleidsmedewerker armoedebeleid
---