Verbond van Verzekeraars

Vertrouwen in toekomst daalt in Nederland

Steeds meer mensen ontzeggen zichzelf iets, om aan een financieel zekere toekomst te denken. Vooral jongeren en mensen met een bovenmodaal inkomen zijn die mening toegedaan. Dat blijkt uit een onderzoek van NFO Trendbox.

In 2001 was 36% van de mensen met een bovenmodaal inkomen van mening dat ze af en toe iets moesten laten voor later. In 2003 is dat percentage gestegen tot 47%. Onder de jongeren van 16 tot en met 24 jaar steeg het percentage eveneens veel: van 47% in 2001 tot 60% in 2003.

De meeste Nederlanders zien de toekomst van de economie niet zo rooskleurig tegemoet: slechts 19% van de ondervraagden verwacht dat de economische situatie in Nederland over een jaar verbetert. Degenen met een bovenmodaal inkomen hebben hier nog het meeste vertrouwen in (27%); bij mensen met een benedenmodaal inkomen is dit ver te zoeken (14%). Wat betreft de eigen financiële situatie verwachten de meeste mensen overigens wel een positiever toekomstperspectief. Vooral jongeren zijn daarvan overtuigd: 66% verwacht dat het met de eigen financiën over een paar jaar beter zal gaan. De gegevens over de toekomstverwachting van Nederlanders komen uit het 14 jaar lopende Life & Living-onderzoek van NFO Trendbox. Hieraan werken elk jaar ruim 6.000 Nederlanders van 16 jaar en ouder mee.

Verzekerd!, oktober 2003