Universiteit van Utrecht


Persbericht van de Universiteit Utrecht

Embargo tot donderdag 2 oktober 10.30 uur

Wetenschapswinkel Geneesmiddelen, faculteit Farmaceutische Wetenschappen

Informatie en begeleiding hard nodig bij stoppen met antidepressiva

Ruim de helft van de gebruikers van antidepressiva heeft na het stoppen last van onttrekkingsverschijnselen. Deze verschijnselen, waarvan angst, prikkelbaarheid, huilerigheid en duizeligheid de belangrijkste zijn, leiden tot problemen in het dagelijks leven. Veel gebruikers stoppen abrupt en zonder begeleiding van een arts of apotheker. Dat is een van de redenen dat ze vaak niet weten dat deze symptomen kunnen optreden. Een betere voorlichting over en begeleiding bij het stoppen is daarom dringend gewenst. In Nederland gebruiken bijna een half miljoen mensen antidepressiva.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Wetenschapswinkel Geneesmiddelen dat is uitgevoerd in opdracht van de Cliëntenbond in de Geestelijke Gezondheidszorg en Stichting Vrouwen en Medicijngebruik. Het is voor de eerste maal in Nederland dat stoppen met antidepressiva is onderzocht in de context van voorlichting en begeleiding. Het onderzoeksrapport wordt op donderdag 2 oktober aangeboden aan dr. J.F.F. Lekkerkerker, voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Afbouwen
In het onderzoek komen nervositeit en angst, prikkelbaarheid, huilen en huilerigheid en duizeligheid als de meest voorkomende onttrekkingsverschijnselen naar voren. Verschijnselen die een behoorlijke wissel trekken op het dagelijks leven op het gebied van onder meer werk, familie, vrienden en relaties. Antidepressivagebruikers weten vaak niet dat deze verschijnselen kunnen optreden op het moment dat ze stoppen. Ze geven in het onderzoek dan ook aan dat ze ontevreden zijn over de informatie die ze hierover (niet) hebben ontvangen. Ook een belangrijke conclusie is dat mensen stoppen zonder af te bouwen of zonder begeleiding afbouwen. Hierdoor hebben ze onnodig last van de onttrekkingsverschijnselen.

Onnodig gebruik
Volgens onderzoekster drs. Katja van Geffen worden onttrekkingsverschijnselen lang niet altijd als zodanig herkend. Regelmatig worden ze gezien als symptomen van een nieuwe depressie waardoor patiënten onnodig opnieuw starten met het gebruik van antidepressiva. Bovendien kan een foute inschatting van de verschijnselen een zinloze medische behandeling tot gevolg hebben. Dit heeft altijd een negatief effect voor de gebruiker en vaak ook voor zijn of haar omgeving. Daarnaast leiden onnodig gebruik en onnodig medisch handelen tot extra kosten. Voorlichting over het stoppen met antidepressiva én de begeleiding bij het stoppen, door huisarts en apotheker, moeten daarom sterk verbeteren.

Andere ervaringen
Voor het onderzoek hebben tachtig mensen, die onlangs gestopt zijn met het gebruik van hun antidepressivum, een vragenlijst ingevuld. Daarnaast hebben ook zeven huisartsen en acht apothekers een vragenlijst ingevuld over hun ervaringen met het stoppen van antidepressiva. Met name de huisartsen hadden het idee dat de begeleiding goed was en er weinig problemen waren. Het onderzoek wijst echter uit dat dit niet klopt en dat de ervaringen van patient, huisarts en apotheker niet overeen komen.

De media zijn van harte uitgenodigd om de aanbieding bij te wonen. Aanmeldingen hiervoor graag vooraf naar onderstaande voorlichter.

Donderdag 2 oktober om 10.30 uur
Aanbieding rapport: 'Stoppen met antidepressiva: ervaringen van gebruikers' aan dr. J.F.F. Lekkerkerker
Het rapport is verkrijgbaar bij de Wetenschapswinkel Geneesmiddelen (030) 253 7309 of bij voorlichter Johan Vlasblom, (030) 253 4073, j.vlasblom@csc.uu.nl


* De Wetenschapswinkel Geneesmiddelen is onderdeel van de faculteit Farmaceutische Wetenschappen en maakt wetenschappelijke kennis toegankelijk voor maatschappelijk organisaties. Deze organisaties, meestal patiënten- en consumentenorganisaties, kunnen bij de Wetenschapswinkel terecht met onderzoek- of adviesvragen over geneesmiddelen.

* De Stichting Vrouwen en Medicijngebruik biedt vrouwen hulp bij het op verantwoorde wijze terugdringen of stoppen van overmatig en langdurig gebruik van slaap-, kalmerende en stimulerende middelen. De stichting geeft voorlichting, organiseert hulpverlening en individuele begeleiding en bevordert wetenschappelijk onderzoek naar de gevolgen van medicijnafhankelijkheid.

* De Cliëntenbond in de GGZ behartigt belangen van mensen die met geestelijke gezondheidszorg te maken hebben (gehad). De Bond werkt aan verbetering van de zorg, bestrijdt vooroordelen, organiseert steun en geeft informatie en advies.