Gemeente Utrecht
EMBARGO TOT WOENSDAG 1 OKTOBER 2003 15.30 UUR
RESTEN ROMEINSE WACHTTOREN EN GRAFVELD IN LEIDSCHE RIJN IN DE GROND BEWAARD
Archeologen hebben onlangs tijdens proefonderzoek in Leidsche Rijn een zeer goed geconserveerde wachttoren uit de eerste eeuw aangetroffen. De vondst is gedaan in het toekomstige Park ´t Zand. De ontdekking geeft nieuwe inzichten over het landschap, zoals dat er in de eerste eeuwen na Christus uit heeft gezien. Uniek is dat de resten van de wachttoren onaangetast in de grond bewaard kunnen blijven. Woensdagmiddag plaatst wethouder Lenting (Leidsche Rijn) op de vindplaats een herinneringsteken met een tekst die verwijst naar de vondst. Vervolgens wordt de vindplaats weer afgedekt.
Hoewel men op de locatie rekening hield met de aanwezigheid van archeologische resten, werd een Romeinse wachttoren er niet direct verwacht. De wachttoren is voor Leidsche Rijn al de vierde in successie. Ook deze toren is omringd door twee kleine grachten. Bijzonder zijn twee graven met resten van gecremeerde individuen. Deze duiden erop dat het terrein, na sloop van de wachttoren, in de derde eeuw na Christus is gebruikt als grafveld. Uniek is bovendien dat de archeologische resten van de wachttoren in dit geval onaangetast in de grond kunnen blijven. In het toekomstige park zijn namelijk geen bouwwerkzaamheden gepland. Opgraven is daardoor niet noodzakelijk. Wel wordt één van de hoekpalen op 1 oktober a.s. geborgen voor onderzoek.
Nieuwe vondst voor toekomstige generaties
Woensdag 1 oktober geven archeologen van de gemeente Utrecht op de locatie een eenmalige rondleiding. Te zien zijn dan onder andere de ligging van de wachttoren met een vrijgegraven hoekpaal, de wand van de wachttoren, een reconstructie van de grafheuvels en één van de gerestaureerde grafgiften.
Wethouder Walther Lenting(Leidsche Rijn) bergt ter plekke de eikenhouten hoekpaal. Deze handeling wordt gevolgd door een niet alledaagse gebeurtenis: het achterlaten van een toekomstige archeologische vondst. Op de plek waar de houten paal heeft gestaan, wordt een messing plaat neergelegd. Op de plaat staat een Latijnse tekst, bestemd voor toekomstige generaties. Na plaatsing van het herinneringsteken dichten de wethouder en de aanwezige archeologen de kuil en worden de archeologische resten afgedekt met worteldoek. Aansluitend vult een graafmachine de sleuf met grond, waarmee de vindplaats verzegeld wordt.
Verleden, heden en toekomst
De archeologische vindplaats ligt in deelgebied Het Zand. De bouw van de eerste voorzieningen in Het Zand, de brandweerkazerne, start dit jaar. Volgend jaar volgen een kindercluster en de eerste woningen. Uiteindelijk worden in deelgebied het Zand circa 4.200 woningen gebouwd. Het toekomstige park van deze wijk bevindt zich momenteel nog in de ontwerpfase. Wel is al duidelijk dat deze plek door een drietal dimensies gekenmerkt zal worden: het verleden, het heden en de toekomst. Deze dimensies zijn directe verwijzingen naar het archeologische veld (verleden), de aanwezige schoorstenen (heden) en een aantal nieuwbouwprojecten, zoals een kindercluster en twee woontorens (toekomst).
In Leidsche Rijn wordt met respect voor het verleden ontworpen en gebouwd. Het Klein Archeologiepark in Langerak, het Groot Archeologiepark in Parkwijk en het Milan de Viscontiepark in Veldhuizen zijn plekken waar het aanwezige archeologische erfgoed voor toekomstig onderzoek bewaard blijft. Binnenkort kan ook het toekomstig park in Het Zand aan dit rijtje worden toegevoegd.
Noten voor de media:
Uitnodiging
U bent van harte uitgenodigd om de rondleiding en het plaatsen van de herinneringsplaat door Walther Lenting, wethouder Leidsche Rijn, bij te wonen. Archeologen van de gemeente Utrecht zijn aanwezig voor toelichting op de vondst.
Datum
Woensdag 1 oktober, 15.30 - 17.00 uur.
Programma
15.30 uur
Ontvangst door projectteam Het Zand. Herre Wynia (archeoloog gemeente Utrecht) spreekt kort over de unieke context van de vondst van de Romeinse wachttoren.
16.00 uur
- Gezamenlijke wandeling naar de vindplaats van de Romeinse wachttoren.
- Korte uitleg door Herre Wynia, archeoloog.
- Aansluitend berging van hoekpaal en plaatsing van messingplaat door wethouder Walther Lenting.
- Gelegenheid tot het maken van beelden.
16.45 uur
Gezamenlijke terugkeer.
Locatie / routebeschrijving
Archeologische Dependance Leidsche Rijn, 't Zand 4, De Meern
De locatie voor deze bijeenkomst is als volgt bereikbaar:
· A2, Utrecht - Amsterdam (vice versa), afslag 7 (Oog in Al) · Richting Vleuten (Verlengde Vleutenseweg gaat over in Utrechtseweg) · Afslag links, richting De Meern · U bevindt zich op de weg 't Zand. Na circa 250 meter linksaf, parkeren bij fitnesscentrum Bodyshape. · Om het gebouw heen lopen (linksom). Aan achterzijde van het gebouw treft u de ingang van de Archeologische Dependance Leidsche Rijn.
Schoeisel
Aangezien we ook de vindplaats van de Romeinse wachttoren bezoeken, bevelen wij u van harte aan om laarzen dan wel oud schoeisel aan te trekken / mee te nemen. In het geval van regenachtig weer is ook een paraplu wenselijk.
Meer informatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
- Herre Wynia, archeoloog, 030 - 286 39 90 of
- Ingeborg Bekker, Projectbureau Leidsche Rijn, 030 - 286 7005 / 06 - 22 24 89 95.
Utrecht, 29 september 2003.