Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Veiligheidsbeleid
Afdeling Nucleaire Aangelegenheden en Non-Proliferatie Bezuidenhoutseweg 67
Postbus 20061
2500 EB Den Haag


Datum


- 1 oktober 2003

Behandeld


- Elke P.I.M. Merks-Schaapveld


Kenmerk


- DVB/NN-316/03

Telefoon


- #31-(0)70-348.7419


Blad


- 1/6

Fax


- #31-(0)70-348.5684


Bijlage(n)


- 1


- merks.elke@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen vanhet lidKarimioverhet nucleaire programma van Pakistan.

Graag - bied ik u hierbij- , mede namens de Staatssecretaris van Economische Zaken, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - het lid- Karimi over - het nucleaire programma van Pakistan. Deze vragen werden ingezonden op - 10 september 2003 met kenmerk - 2020316970.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Mr. J.G. de Hoop Scheffer

Antwoord van de heer De Hoop Scheffer, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de staatssecretaris van Economische Zaken, op vragen van het lid Karimi (GL) over het nucleaire programma van Pakistan.

Vraag 1

Herinnert u zich uw uitspraak waarin u stelt dat "multilateralisme met tanden nodig is" om de dreiging van massavernietigingswapens het hoofd te bieden? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Op welke wijze wordt Pakistan bilateraal en multilateraal onder druk gezet als het gaat om haar omstreden nucleaire programma?

Vraag 3

Deelt u de mening dat een Pakistaanse ratificatie van het Non-Proliferatie Verdag (NPV) noodzakelijk is? Zo ja, op welke wijze wordt Pakistan bilateraal dan wel multilateraal aangespoord verdragspartij van het NPV te worden?

Antwoord

Pakistan is, net als India, nooit toegetreden tot het NPV. De regering betreurt dit.

In verschillende multilaterale fora en ook in het kader van het NPV zelf, worden Pakistan en India regelmatig opgeroepen hun nucleaire programma's te staken en als niet-kernwapenstaten tot het NPV toe te treden. Voorts wordt momenteel binnen de EU in het kader van de uitwerking van het Actieplan tegen Proliferatie gewerkt aan een Gemeenschappelijk Standpunt dat er onder meer op is gericht landen als India en Pakistan ertoe te bewegen zich aan te sluiten bij het NPV.

De mogelijkheden om Pakistan tot toetreding tot het NPV te brengen, zijn evenwel beperkt, niet in de laatste plaats omdat de Pakistaanse nucleaire ambities moeten worden gezien in het licht van de relatie met buurland India.

Vraag 4

Hoe beoordeelt u het feit dat Pakistan als kernmacht nog steeds verdreven actieve facties van de Taliban en andere tegenstanders van president Karzai militair ondersteunt?

Antwoord
Van officiële militaire steun door de staat Pakistan aan Taliban c.q. tegenstanders van President Karzai is geen sprake. Kort na de aanslagen van 11 september 2001 heeft Pakistan zich aangesloten bij de antiterrorisme- coalitie en de VS onbeperkte steun toegezegd. Pakistan betuigde eveneens steun aan de regering-Karzai en er hebben bezoeken over en weer plaats gevonden die in een vriendelijke atmosfeer zijn verlopen. Er vonden -ook op Pakistaans initiatief- arrestaties plaats van Taliban en Al Qa'eda leden en Pakistaanse troepen zijn grensgebied om infiltratie van de Taliban in Afghanistan te voorkomen. Er zijn evenwel aanwijzingen dat de Taliban zich aan het hergroeperen is en voor gerichte terroristische acties Pakistaans grondgebied als uitvalsbasis gebruikt. Het ruwe terrein en de etnische homogeniteit van de bevolking in de betrokken regio's maken effectief optreden van de Pakistaanse regering tegen deze facties niet altijd mogelijk. De regering beschikt niet over aanwijzingen dat de Pakistaanse regering deze facties gedoogt of steunt. Feit is dat de gecompliceerde situatie aan de Afghaans-Pakistaanse grens enige malen heeft geleid tot incidenten. Met betrekking tot (het voorkomen van) dergelijke incidenten vinden tripartiete besprekingen plaats tussen Afghanistan, Pakistan en de VS.

Vraag 5

Is het u bekend dat prof. S.H. Keshmiri uit Iran zitting heeft in het 'internationale wetenschappelijke comité' van de symposiumorganisatie '8th International symposium on advanced materials'?2) Hoe beoordeelt u de deelname van een Iraanse wetenschapper aan het symposium ISAM 2003 in het licht van de huidige omstreden Iraanse nucleaire ontwikkelingen?

Antwoord

De Nederlandse regering is bekend met het feit dat prof. S.H. Keshmiri vermeld stond op de deelnemerslijst van ISAM 2003. Voor de appreciatie van het Iraans nucleaire programma door de Nederlandse regering verwijs ik u naar mijn antwoorden op de vragen van het lid Wilders van 8 september 2003 (kenmerk 2020316870 en mijn beantwoording van de vragen van het lid Wilders van 4 september 2003 (Vergaderjaar 2002-2003, Nr. 1875) inzake Iran.

Vraag 6

Wat zijn de Nederlandse dan wel Europese mogelijkheden om bedrijven en personen te verhinderen deel te nemen aan ISAM 2003?

Antwoord

Voor de beantwoording van deze vraag verwijs ik naar mijn antwoorden op de vragen van het lid Koenders van 4 september 2003 (kenmerk 2020316780).


1De Volkskrant, 23 augustus jl.


2'ISAM 2003: 8th International symposium on advanced materials' te Pakistan



---