Time : 3:16:00 PM
Date : Wednesday, October 01, 2003
Sender Name: Fedichem
Tewerkstellingsconferentie: Dweilen met de kraan open?
Brussel 1 oktober 2003
Fedichem publiceert vandaag de vijfde editie van "Facts & Figures of the Chemical Industry in Belgium", dat een beeld geeft van de belangrijkste economische en sociale gegevens van de chemische sector en de evolutie ervan schetst in de periode 1989-2002. Een gelegenheid om de bekommernissen van de sector in het licht te zetten op het moment dat de tewerkstellingsconferentie bij politici, sociale partners en de bevolking relatief hoge verwachtingen heeft gecreëerd.
Terecht, want Premier Verhofstadt zelf heeft de lat gelegd: 200.000 nieuwe jobs tegen het einde van deze legislatuur, die het zonder grote ongelukken tot medio 2007 zou moeten kunnen uitzingen.
Vanuit de chemische industrie (en ook de andere industriële sectoren) wordt hoopvol uitgekeken naar wat de Conferentie aan concrete maatregelen zal opleveren. Het zal niemand verbazen dat loonlastverlagingen daarbij hoog op het verlanglijstje staan. Het is immers genoegzaam bekend dat België zowat de hoogste loonkosten ter wereld kent, waardoor we steeds vaker buitenlandse investeringen mislopen en waardoor heel wat jobs verloren gaan in ons land. Dit is trouwens onvermijdelijk het geval telkens wanneer de toegevoegde waarde die een arbeidsplaats genereert niet langer volstaat om de ingezette arbeid en de andere productiefactoren te vergoeden, een economische realiteit die soms wel eens over het hoofd wordt gezien...
Maar Fedichem wenst ook de aandacht te vestigen op andere aspecten die een belangrijk impact kennen op de tewerkstelling in ons land, in het bijzonder in de industriële sectoren. Zo blijven de ondernemingen nog steeds op hun honger op het vlak van de administratieve vereenvoudiging, dit ondanks (zelfs gekwantificeerde) beloftes vanuit de vorige regering(en). Het mislukken van de kruispuntbank voor ondernemingen is daarvan het zoveelste pijnlijke voorbeeld. Fedichem blijft dan ook aandringen op meer rechtszekerheid in de wetgeving (onder meer inzake milieubeleid) en op het schrappen van achterhaalde of inefficiënte wetteksten en reglementeringen. We zijn ervan overtuigd dat ook dit kan bijdragen tot de creatie van nieuwe jobs in onze sector.
Ook de stijgende elektriciteitsprijzen leggen meer en meer een hypotheek op de groeikansen van de (basis)industrie in ons land. Niet alleen stijgen de prijzen van de elektriciteit als "commodity", dit door een totaal gebrek aan concurrentie op de binnenlandse markt, vooral voor de grootste verbruikers, maar bovendien blijven heffingen en toeslagen op de transmissie of het verbruik van elektriciteit de kost voor de eindverbruiker opdrijven. Fedichem verwacht hier dringende maatregelen vanwege de betrokken regeringen en regulatoren, dit met het oog op de bevordering van de concurrentie op de markt en het plafonneren van de toeslagen op het elektriciteitsverbruik van de industriële afnemer, net als dat gebeurt in de meeste andere landen van de Europese Unie.
De chemische industrie heeft in ons land zonder twijfel nog een zeker ontwikkelingspotentieel, en hoopt daarvoor op nieuwe stimuli vanuit de tewerkstellingsconferentie. Maar indien niet snel werk wordt gemaakt van een geïntegreerd industrieel beleid, dreigt een succes op dat vlak te zullen neerkomen op dweilen met de kraan open. We willen bovendien herinneren aan de industrie-oproep die enkele maanden geleden werd gelanceerd door een aantal top-industriëlen. We roepen de federale en gewestelijke regeringen er dan ook toe op snel werk te maken van een industrieconferentie, die de bakens moet uitzetten van een vernieuwd industrieel beleid in ons land.
De nieuwe Fedichembrochure met de evolutie van de voornaamste indicatoren van de chemische sector, die vandaag gepubliceerd wordt, voegt een interessant element toe aan het debat. In het eerste gedeelte wordt de Belgische chemische industrie in haar internationale context geplaatst. In het tweede deel wordt de evolutie van de verschillende indicatoren, zoals de omzet, de buitenlandse handel, de tewerkstelling, de investeringen, het O&O, de energieconsumptie, de rentabiliteit, de productie en de prijzen onder de loep genomen. Ter gelegenheid van de uitbreiding van de Europese Unie is een nieuw derde deel toegevoegd, gewijd aan een aantal indicatoren van de kandidaatlanden, meer bepaald van deze waarmee we het meest zaken doen. Deze publicatie is ook downloadbaar op volgend adres: www.fedichem.be, rubriek "publicaties".
Informatie:
Peter Claes, tel 02-238 97 35, e-mail: pclaes@fedichem.be; Daniel Verbist, tel 02-238 99 91, e-mail: dverbist@fedichem.be:; Dirk Clotman, tel 02-238 97 51, e-mail: dclotman@fedichem.be
Zie ook bijlage http://www.belgadirect.be/Files/Fedichem_20031001_150647_14/Fedichem_20031