FNV

'Bescherming voor werknemers bij werk aan zendmasten' Bij werk aan GSM en UMTS-masten zijn dringend beschermende maatregelen nodig tegen radiofrequente en elektromagnetische straling. Dat zeggen FNV en FNV Bureau Beroepsziekten vandaag in FNV e-Magazine Uit onderzoek van TNO blijkt dat blootstelling aan radiofrequente en elektromagnetische straling tot lichamelijke klachten kan leiden, zoals misselijkheid en duizeligheid. De FNV wil op korte termijn verder onderzoek.

Bonden worden regelmatig gebeld door leden met gezondheidsklachten na werk aan zendmasten. De UMTS-masten, die in hoog tempo overal worden neergezet, hebben een veel krachtiger straling dan de oude GSM-masten.

De FNV wil dat bij onderhoud deze masten worden uitgezet. Bovendien moeten er snel wettelijke maatregelen komen tegen blootstelling aan dergelijke straling. Het bureau beroepsziekten van de FNV onderzoekt of werkgevers aansprakelijk kunnen worden gesteld voor werknemers die in sterke elektrische velden hebben gewerkt en nu aan een hersentumor lijden.

Het FNV e-Magazine verschijnt elke woensdag en is gratis. Verder in dit nummer: FNV stelt kabinet ultimatum; Petitie op internationale ouderendag; Piercing als grondrecht; Verlaging kilometervergoeding nekt vrijwilligerswerk.


1 oktober 2003