CDA

CDA


01-10-03

De Nerée: Nieuwe voorstellen om de medicijnknaak van tafel te halen

Tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen heeft de CDA-fractie nieuwe voorstellen gedaan om de invoering van de medicijnknaak te voorkomen. Tijdens de APB had fractievoorzitter Maxime Verhagen al voorstellen gedaan om deze knaak van tafel te halen.

Toen bleek dat er in de Kamer onvoldoende steun was voor dit voorstel van de CDA-fractie, ondanks dat eerder meerdere fracties al te kennen hadden gegeven ook geen voorstander te zijn van de invoering van de medicijnknaak.

Dinsdag 30 september heeft CDA-Tweede Kamerlid en financieel woordvoerder Frans de Nerée tot Babberich een drietal nieuwe voorstellen gedaan om het kabinet ertoe te brengen de knaak niet in te voeren. Het is bekend dat de CDA-fractie geen voorstander is van de invoering van de knaak, omdat het met name de mensen treft die hun zorgvraag niet kunnen remmen. Zij hebben nou eenmaal medicijnen nodig en moeten dus elke keer betalen. Onze motie is aangehouden in afwachting van nadere kabinetsvoorstellen. Wij willen hierover graag met het kabinet meedenken en daarom doen wij enkele suggesties, aldus De Nerée.

Als mensen, zonder verwijzing van de huisarts, de spoedeisende hulp van een ziekenhuis bezoeken, dient het huisartsentarief in rekening te worden gebracht, aldus De Nerée. Dit heeft meerdere voordelen: het niet onnodig belasten van de EHBO, het bevorderen van kostenbewustzijn en men kan niet om de huisarts heen. Ziekenhuishulp is namelijk veel duurder dan huisartsen hulp. De Nerée: Er wordt dus ook geld bespaard. Dat heeft weer als voordeel dat vanaf 2005 het eigen risico minder verhoogd hoeft te worden.

Daarnaast noemt De Nerée het naar voren halen van de maatregel zelfzorgmiddelen en het alleen vergoeden van medicijnen als cholesterolverlagers en maagzuurremmers in de goedkoopste variant als mogelijke alternatieven voor het financieren van het voorkomen van de invoering van de medicijnknaak.

Loonmatiging voor topbestuurders

In het debat over de financiële beschouwingen heeft De Neree de topbestuurders in collectieve en semi-collectieve sector opgeroepen om voor zichzelf een zelfde loonmatiging te betrachten als zal gelden voor de gehele publieke sector. Daarnaast is ook het kabinet door de CDA-fractie opgeroepen om alles te doen om exorbitante zelfverrijking van topbestuurders te voorkomen en de rol van het parlement hierbij te vergroten . Mijn fractie ziet het parlement hier als vertegenwoordigers van de aandeelhouders in de publieke sector. Daarom zou de kamer het bezoldigingsbeleid voor de publieke sector moeten goedkeuren, aldus De Nerée.

Tenslotte heeft De Neree namens het CDA gepleit voor een Raad van Economische Adviseurs die het parlement gevraagd en ongevraagd van adviezen kan voorzien over de huidige economische ontwikkelingen en de lessen die daaruit getrokken moeten worden. Het van belang dat de Raad de Tweede Kamer bijstaat in het onafhankelijk maken van thematische en lange termijn analyses, aldus De Nerée.

De hele bijdrage van Frans de Nerée tot Babberich aan de Algemene Financiële Beschouwingen kunt u hier downloaden.