FNV

Houd het Ziekenfonds gezond!



De FNV is het met het kabinet Balkenende II volstrekt oneens over:
* Jeugdwerkloosheid. Onder dit kabinet loopt de werkloosheid onder jongeren op tot maar liefst 12 procent. Onaanvaardbaar vindt de FNV. Zij heeft daarom een plan gemaakt waardoor jongeren wel aan banen worden geholpen. Het geld daarvoor is er ook. Wanneer de verlaging van de OZB niet doorgaat is er 1,2 miljard beschikbaar.
* Prepensioen. Eerder stoppen met werken is er niet meer bij als het aan dit kabinet ligt. Het is het vullen van de schatkist en het pesten van de oudere werknemers, aldus de FNV. Zorgen dat oudere werknemers langer aan het werk blijven is prima, mits je hierin investeert. Vervroegd uittreden met een goede prepensioenregeling moet echter ook kunnen.

* Gezondheidszorg. De premies in de gezondheidszorg gaan omhoog terwijl het pakket steeds verder wordt uitgekleed. Meer betalen voor minder zorg, zonder de garantie dat de zorg efficiënter wordt. Voor degenen die veel zorg nodig hebben ouderen en chronisch zieken is bijverzekeren vaak niet mogelijk. Een goede gezondheidszorg mag wat kosten vindt de FNV, maar dan wel naar draagkracht.

* WW en bijstand. Onder dit kabinet loopt de werkloosheid schrikbarend snel op. Uitzicht op een nieuwe baan biedt het niet. Hierdoor belanden meer werknemers in de WW of bijstand. Het kabinet kleedt deze voorzieningen verder uit en scherpt de voorwaarden aan. Helemaal niet nodig, zegt de FNV. In de WW-kas zit voldoende geld. Met een kleine premieverhoging kan het sociale vangnet blijven.

* WAO. De WAO is straks alleen nog voor mensen die niets meer kunnen. Alle anderen moeten kost wat kost - blijven werken. Voor wie niet aan de slag komt rest de WW. Het is de vakbeweging verboden een aanvulling te regelen. Wil je het ziekteverzuim echt terugbrengen dan moet je je richten op het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Het WAO-preventieplan van de FNV laat zien hoe dit kan.

* Ontkoppeling. De lonen in de collectieve sector moeten op nul vindt het kabinet. Dat betekent dat ook de bestaande koppeling tussen lonen en uitkeringen verdwijnt. Oneerlijk vindt de FNV. Juist nu het economisch slecht gaat, is een eerlijk inkomensbeleid belangrijk.