Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 1 oktober 2003

PvdA wil Kabinet der Koningin onderbrengen bij Algemene Zaken

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer wil het Kabinet der Koningin onderbrengen op de begroting van het ministerie van Algemene Zaken. Woordvoerder Ella Kalsbeek zal dit vandaag voorstellen in het plenaire debat met premier Balkenende over de begroting voor volgend jaar. De PvdA wil met dit voorstel volstrekte duidelijkheid scheppen over de volledige ministeriële verantwoordelijkheid die moet bestaan voor het Kabinet der Koningin.

In het debat over de kwestie-Margarita was onduidelijkheid gerezen over de ministeriële verantwoordelijkheid voor het Kabinet der Koningin, dat de Koningin ondersteunt bij haar constitutionele taken. Een door de PvdA ingediende motie, waarin de regering werd opgeroepen deze ministeriële verantwoordelijkheid volledig tot gelding te brengen, werd met algemene stemmen aangenomen. De regering heeft nu een proeve voor een nieuw koninklijk besluit gemaakt, waarin de taken en bevoegdheden van het Kabinet der Koningin duidelijker worden omschreven. Het Kabinet der Koningin behoudt echter zijn plaats in hoofdstuk II van de Rijksbegroting (samen met de onafhankelijke Hoge Colleges van Staat), waarmee zijn staatsrechtelijke positie nog steeds 'zwevend' is. De PvdA vindt het daarom, mede gelet op de ook door de regering onderkende 'eerste verantwoordelijkheid voor de Koning' van de minister-president, wenselijk en noodzakelijk om het Kabinet der Koningin onder directe verantwoordelijkheid van het ministerie van Algemene Zaken, en daarmee de minister-president, te brengen.

Ella Kalsbeek zal in het debat ook de positie aan de orde stellen die de Nederlandse minister-president inneemt ten opzichte van zijn collega-ministers. Aanleiding hiervoor is de informatie die premier Balkenende in de Irak-crisis van de Britse premier Blair heeft gehad. Omdat deze 'for your eyes' bestemd zou zijn geweest, heeft Balkende deze belangrijke informatie niet aan zijn meest betrokken ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie doorgespeeld. De PvdA vraagt zich af hoe zich dit verhoudt tot de staatsrechtelijke positie van de Nederlandse minister-president, die als onderdeel van een collegiaal bestuur 'eerste onder zijn gelijken' is. Ella Kalsbeek zal de premier vragen of met het achterhouden van informatie voor collega-ministers het in de Grondwet vermelde 'bevorderen van de eenheid van het regeringsbeleid' niet wordt doorbroken.