Gemeente Amsterdam

Voorrangsregeling sociale huurwoningen voor personeel zorg, onderwijs en politie wegens succes voortgezet

1 oktober 2003 - Karen Buschman
De voorrangsregeling sociale huurwoningen voor de maatschappelijk noodzakelijke beroepsgroepen zorg, onderwijs en politie is na evaluatie redelijk succesvol gebleken. In ruim twee jaar tijd zijn 543 woningzoekende onderwijzers, verpleegkundigen, verloskundigen en politieagenten aan een woning geholpen en zo behouden voor Amsterdam. Het college van B&W heeft in samenwerking met de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties besloten de regeling voort te zetten. In totaal zijn er dit jaar 350 woningen onder de drie beroepsgroepen met voorrang te verdelen.
Geconcludeerd is dat de regeling vooral heeft bijgedragen aan het vasthouden van personeel. Het grootste deel van de gebruikers van de regeling is al in dienst maar woont onzelfstandig, illegaal of logeert. Zij dreigden door hun penibele woonsituatie een baan buiten Amsterdam te accepteren. De regeling wordt in mindere mate gebruikt als wervingsinstrument voor personeel van buiten de stad. Het gevolg van dit besluit is dat tot het eind van dit jaar voor personeelsleden in de zorg en het onderwijs nog respectievelijk 70 en 65 voorrangswoningen beschikbaar zijn. De 350 woningen die in totaal in 2003 kunnen worden toegewezen zijn als volgt verdeeld: 135 woningen voor personeel in de zorg, 10 voor verloskundigen, 135 voor onderwijzend personeel en 70 voor politieagenten. De voorrangsregeling sociale huurwoningen is van kracht sinds 2001. Jaarlijks bepalen de gemeente en de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties hoeveel woningen voor welke beroepsgroepen beschikbaar komen. De koepelorganisaties van de beroepsgroepen dragen kandidaten voor bij de corporaties. Aan hen wordt vervolgens een aanbod gedaan.
Over voortzetting van de regeling wordt jaarlijks opnieuw besloten. Dit is onder meer afhankelijk van de ernst van het tekort aan personeel.

© Gemeente Amsterdam