Samenwerking sociale zekerheid en zorg kan ziekteverzuim terugdringen
Sociale zekerheid en gezondheidszorg moeten meer op elkaar worden afgestemd. Goede samenwerking tussen werkgevers, werknemers, bedrijfsartsen, verzekeringsartsen, curatieve artsen, arbodiensten en inkomens- en zorgverzekeraars is van groot belang om zieke werknemers sneller aan de slag te krijgen. Hierdoor kan sneller en beter worden ingegrepen bij dreigend langdurig verzuim, wat een gunstig effect heeft op het voorkomen van arbeidsongeschiktheid. Ook kunnen zo meer mensen met een chronische ziekte of handicap (weer) aan het werk.
Dit staat in het actieplan Sociale Zekerheid en Zorg dat minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Het actieplan vloeit voort uit het project Sociale Zekerheid en Zorg, dat tussen september 2002 en juni 2003 werd uitgevoerd onder leiding van project directeur-generaal Van Lieshout. Met het actieplan hebben de beide bewindslieden ook het projectverslag naar de Tweede Kamer gestuurd.
De Geus en Hoogervorst noemen in het actieplan een aantal concrete activiteiten die gestart of versneld moeten worden om de sociale zekerheid en de gezondheidszorg beter op elkaar af te stemmen. Op bedrijfstakniveau worden de sociale partners aangesproken op hun verantwoordelijkheid bij preventie, aanpak van verzuim en het weer aan de slag helpen van zieke of (gedeeltelijk) arbeidsgeschikte werknemers. Zo worden in convenanten tussen het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de sociale partners al afspraken gemaakt over verbetering van de arbeidsomstandigheden. Ook inventariseert minister De Geus welke (financiële) prikkels in CAO-verband het verzuim kunnen terugdringen.
Andere voorstellen zijn om bedrijfsartsen, verzekeringsartsen en curatieve artsen beter te laten samenwerken bij vroegtijdige onderkenning van ziekten, de diagnose en behandeling van zieke werknemers. Dit kan onder meer door duidelijke richtlijnen en door verbetering van de uitwisseling van (medische) gegevens over de zieke werknemers tussen de betrokken medici. Het overdragen van deskundigheid en kennis over arbeidsgerelateerde aandoeningen is van groot belang. Door een aparte individuele begeleider het verzuimproces te laten bewaken, wordt verzuim minder in de medische sfeer getrokken.
Verder moet de kwaliteit van de dienstverlening van arbodiensten verbeteren en de werkwijze van arbodiensten en reïntegratiebedrijven duidelijker zijn. Het kabinet zet daarbij in op zelfregulering door de sector. Meer specialisatie op het terrein van preventie- of verzuimbegeleiding moet mogelijk worden en meer typen dienstverleners tot de markt worden toegelaten. Het kabinet dringt aan op het houden van vergelijkende prestatieonderzoeken en bevordert het werken met prestatieafspraken en prestatiecontracten.
De inkomens- en zorgverzekeraars moeten meer aandacht besteden aan preventie en werkhervatting, aldus De Geus en Hoogervorst. Beide bewindslieden willen af van de strikte scheidslijn tussen 'gewone' zorg en arbeidsgeneeskundige zorg die het gevolg is van de verschillen in financiering. Wel moet dan in de gewone zorg de invloed van het werk op de ziekte een grotere rol gaan spelen bij diagnose en behandeling. Net als onder de betrokken medici, is ook uitwisseling van gegevens over de zieke werknemer tussen werkgever en inkomens- en zorgverzekeraar van belang. De Geus en Hoogervorst benadrukken daarbij het belang van goede privacybescherming. Samen met het College Bescherming Persoonsgegevens wordt gezocht naar een goede oplossing.
De bewindslieden willen de activiteiten uit het actieplan nog in deze kabinetsperiode uitvoeren. Zij zien voor de beide ministeries een 'scheppende, stimulerende en initiërende' rol weggelegd. In december van dit jaar vindt voor de tweede keer een conferentie plaats, waar dan door alle betrokken partijen wordt gesproken over de voortgang van de plannen.
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid