FNV


---

Datum


1 oktober 2003


Onderwerp

Ultimatum

FNV stelt ultimatum aan kabinet

De FNV stelt het kabinet een ultimatum dat dinsdag 14 oktober afloopt. Vanaf vandaag start Nederlands grootste vakcentrale met een estafette van acties in bedrijven. In een motie roept de FNV leden en overige werknemers op om in actie te komen wanneer het kabinet tijdens het Najaarsoverleg van 14 oktober haar koers niet mocht wijzigen.

Tijdens dat overleg doen FNVen CNV nog een laatste poging om het kabinet op andere gedachten te brengen. De FNV wil dat het kabinet op zes onderdelen zijn plannen bijstelt:
* jeugdwerkloosheid

* prepensioen

* gezondheidszorg

* WAO

* WW

* de koppeling van lonen en uitkeringen
De bezuinigingen hierop zijn onnodig groot en onvoldoende onderbouwd aldus de FNV. Door de opeenstapeling komen de effecten vooral terecht bij de laagste inkomens. De alternatieven van de FNV ontlasten die groep juist wel. Het sociale vangnet blijft hierbij ook in stand. Tot op dit moment zijn de FNV-plannen door Balkenende II nog nooit serieus bekeken.

"In de afgelopen maanden hebben wij meerdere malen aan tafel mogen zitten met leden van dit kabinet", zegt FNV-bestuurder en actieleider Agnes Jongerius. "Tot nu toe hebben we alleen mogen luisteren en zijn wij niet gehoord. We hebben ons best gedaan om samen met dit kabinet de economische problemen op een verantwoorde en sociale manier op te lossen maar liepen steeds tegen een muur. Het moment dat we genoodzaakt zijn andere wegen te bewandelen en in actie te komen is dan ook nabij", aldus Jongerius.

De komende twee weken houdt de FNV door het hele land bedrijfsestafettes. Elke regio is daarbij in toerbeurt het centrum van kortdurende acties - poortacties, lunchbijeenkomsten, werkonderbrekingen en verlengde schaft - in bedrijven.

Een overzicht van de bedrijfsestafettes is te vinden op www.fnv.nl/actie.