Veilig Amsterdam


Regionale Brandweer Amsterdam en omstreken maakt risico-inventarisatie bekend

01/10/2003 - De Regionale Brandweer Amsterdam en omstreken maakt de risico-inventarisatie bekend.
In 2002 en 2003 heeft TNO in opdracht van de Regionale Brandweer een inventarisatie gehouden bij bedrijven met risico opleverende activiteiten. In het rapport Inventarisatie Risico Opleverende Activiteiten( IROA) staan deze risicobedrijven en de potentiële risicos vermeld.

Het TNO rapport gaat nader in op de risicos in de regio Amsterdam en omstreken, waaronder de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Haarlemmermeer Ouder- Amstel en Uithoorn vallen. De risico-objecten zijn onderzocht en in kaart gebracht. Risico-objecten zijn bedrijven of activiteiten die een risico vormen voor de omgeving doordat er een grootschalige calamiteit kan plaatsvinden. Hierbij kan worden gedacht aan vliegverkeer, transport van gevaarlijke stoffen, LPG-stations of bedrijven met een verhoogd risico op ongevallen.
De risicovolle activiteiten en instellingen zijn onderverdeeld in een aantal categorieën, namelijk:

- Verkeer en vervoer: transport gevaarlijke stoffen, luchtvaartongevallen, metro-ongevallen etc.

- Locatiegebonden scenarios: ongevallen met gevaarlijke stoffen, branden.

- Overige locatiegebonden scenarios: evenementen, overstromingen en natuurbranden.

- Niet locatiegebonden scenarios: extreme weersomstandigheden, uitval nutsvoorzieningen etc.

Het is de taak van de overheid de bevolking te informeren over de risicos in de leefomgeving. Daarnaast is het een taak van de overheid er voor te zorgen dat deze risicos zo klein mogelijk blijven. Dit gebeurt in samenwerking met de hulpverleningsorganisaties brandweer, politie en geneeskundige diensten.

Door de regionale brandweer worden rampbestrijdingsplannen opgesteld voor situaties waarvan kan worden verwacht dat er zich mogelijk een calamiteit zou kunnen voordoen. In deze plannen staat hoe er gehandeld moet worden om een ramp te bestrijden en de gevolgen ervan te beperken en op te vangen. Het doel van een dergelijk plan is om de samenwerking tussen de betrokken diensten ( brandweer, politie, geneeskundige dienst) en de gemeente goed te regelen.
Tevens vervaardigt de plaatselijke brandweer aanvalsplannen en bereikbaarheidskaarten voor bepaalde risicovolle objecten of situaties.

Momenteel ontwikkelen de Ministeries van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties en VROM met de provincies en gemeenten een landelijke model risicokaart.
Het doel van de model risicokaart is het in kaart brengen van de risicos in een bepaald geografisch gebied waardoor deze op overzichtelijke wijze duidelijk in beeld kunnen worden gebracht.

Voor nadere informatie kunt u kijken naar de risicokaart op de provinciale internetsite www.noord-holland.nl/risicokaart of u kunt informatie inwinnen bij de afdeling voorlichting van uw gemeente.


Noot voor de redactie/