Provincie Limburg

Meer plaatsen voor kinderen en jongeren in pleeggezinnen (212)

Uitdaging voor Limburgs bedrijfsleven

De komende vier jaar moeten er 375 kinderen (25%) minder in jeugdinternaten worden opgevangen. Het is absoluut noodzakelijk dat voor deze groep kinderen pleeggezinnen worden gevonden. Dat staat in het Beleidskader Jeugdzorg Limburg 2004-2007 dat door Gedeputeerde Staten (GS) is vastgesteld. "Het is een ambitieuze doelstelling, maar samen met de Limburgse jeugdzorg ga ik die uitdaging aan", aldus gedeputeerde voor Jeugdzorg Odile Wolfs. Noviteit in de aanpak is dat de Provincie grote Limburgse bedrijven gaat benaderen met het verzoek werknemers te stimuleren zich als pleegouder aan te melden.

Dit past in het 'maatschappelijk ondernemerschap' dat steeds meer aandacht krijgt in het bedrijfsleven. Deze gezamenlijke inspanning leidt tot een samenleving die zich meer en meer betrokken voelt bij kinderen en jongeren die niet bij hun eigen ouders kunnen opgroeien. Als er meer pleeggezinnen zijn ontstaat er contact en begrip tussen kinderen, jongeren en ouders die het zelf kunnen rooien en kinderen, jongeren en hun ouders die dat (even) niet kunnen. Odile Wolfs: "Pleegzorg draagt op die manier bij aan een verantwoordelijke samenleving". De plannen passen volledig in het thema Jong zijn in Limburg dat deel uitmaakt van het Coalitieakkoord Limburg verlegt grenzen.

Pleeggezin Een van de plannen is meer opvang van kinderen en jongeren in pleeggezinnen realiseren. Jaarlijks worden er in Limburg ruim 800 kinderen en jongeren bij pleeggezinnen geplaatst. Daarnaast worden ieder jaar in Limburg bijna 1500 kinderen en jongeren in jeugdinternaten opgevangen. "Kinderen en jongeren worden in jeugdinternaten door heel veel medewerkers goed opgevangen. Maar wonen in een groep met tien andere kinderen en steeds wisselende medewerkers, is een omgeving die niet natuurlijk is. Kinderen en jongeren hebben recht op een woonsituatie die zoveel mogelijk overeenkomt met een gezin", zegt Odile Wolfs. Zij voelt zich daarin gesteund door de Wet op de jeugdzorg die op 1 januari 2004 in werking treedt. Deze Wet stelt dat voor kinderen en jongeren die niet meer thuis kunnen wonen, in de éérste plaats een pleeggezin moet worden gezocht. Nu wordt meestal nog aan opvang in een jeugdinternaat gedacht.

Wet jeugdzorg Per 1 januari 2004 krijgt de Provincie meer zeggenschap over de jeugdzorg. GS zijn in 2004 verantwoordelijk voor hulp aan kinderen en jongeren waarvan de ouders volgens de kinderrechter (tijdelijk) onvoldoende in staat zijn hun kind(eren) alleen op te voeden. Ook de begeleiding van jongeren, die een strafbaar feit hebben gepleegd, valt in 2004 onder provinciale verantwoordelijkheid. Nu is de Provincie alleen nog aanspreekbaar op hulp aan kinderen en jongeren die daar zelf om vragen (jeugdhulpverlening).

De Provincie besteedt jaarlijks ruim 70 miljoen aan jeugdzorg. Uit het Beleidskader Jeugdzorg blijkt dat daarmee elk jaar ongeveer 13.000 Limburgse kinderen en jongeren worden geholpen. Daarnaast geldt de hulp ook nog eens voor zon 15.000 ouders. De Provincie werkt samen met de Limburgse instellingen en zon 3.000 hulpverleners.
1-10-2003 09:46