NED. BRANDWONDEN STICHTING

Ziekenhuizen beter voorbereid op 2e Volendam

500ste cursist geslaagd voor brandwondentraining

Woensdag 1 oktober krijgt spoedeisende hulparts D. Busmann uit Heerlen het 500ste 'brandwondendiploma' uitgereikt. Naar alle verwachting zal deze cursist van de 'brandwondentraining' het examen deze dag met glans doorstaan. Dankzij deze cursus van de Brandwonden Stichting zijn hulpverleners nu beter voorbereid wanneer brandwondenslachtoffers zich aandienen op de spoedeisende hulp. Extra training van medisch personeel was één van de aanbevelingen van de commissie Alders die rapporteerde over de ramp in Volendam.

Over de ramp in Volendam verschenen verschillende onderzoeksrapporten. Aandacht voor brandpreventie en de naleving en controle van de veiligheidsvoorschriften stond daarbij centraal. Er waren echter ook aanbeveling ten aanzien van de medische hulpverlening. Eén van de belangrijke conclusies was dat artsen en verpleegkundig personeel beter getraind moeten worden ten aanzien van de behandeling van brandwonden.

De kennis over brandwondenbehandeling is in Nederland geconcentreerd in de drie brandwondencentra in Beverwijk, Rotterdam en Groningen. Tijdens de ramp in Volendam boden deze drie centra echter te weinig capaciteit om de slachtoffers op te kunnen vangen. Daarom werden veel ernstige brandwondenslachtoffers in algemene ziekenhuizen opgevangen waar de kennis en ervaring op dit terrein natuurlijk minder is. Dankzij adequate coaching en consult vanuit de drie brandwondencentra werden de slachtoffers uiteindelijk toch adequaat geholpen.

Er werd echter geconstateerd dat de kennis binnen de algemene ziekenhuizen op een hoger peil gebracht zou moeten worden. Ook het zojuist verschenen rapport Medische Evaluatie Ramp Volendam (MERV) zegt dat 'tenminste één van de artsen of verpleegkundigen van een ziekenhuis getraind moet worden als brandwondendeskundige'.

De Nederlandse Brandwonden Stichting en drie brandwondencentra zijn het van harte met deze aanbeveling eens. Als geen ander weten zij dat de kennis van de acute opvang van brandwondenslachtoffers soms te wensen overlaat. Om die reden startten zij inmiddels 5 jaar geleden de cursus: Emergency Management of Severe Burns (EMSB) gestart. Een intensieve training waarbij naast de theorie ook veel ruimte is voor praktijk. LOTUS-slachtoffers (mensen die levensecht geschminkt worden als brandwondenslachtoffers) spelen hierbij een belangrijke rol. Daarnaast worden de cursisten gedrild om het brandwondenprotocol uit hun hoofd te leren.

Zowel in het Rapport Alders als in de Medisch Evaluatie Ramp Volendam wordt deze cursus als oplossing aangedragen voor het inlopen van de kennisachterstand bij de algemene ziekenhuizen. Naar aanleiding van deze aanbevelingen werd het aantal EMSB-cursussen in 2001 verhoogd. Jaarlijks worden er nu 5 cursussen gehouden. De cursus blijkt in een enorme behoefte te voorzien. De wachtlijsten voor de cursussen zijn enorm. Dit jaar zullen er weer 125 kandidaten worden opgeleid.


---

Noot voor de redactie,