Ingezonden persbericht
Persbericht
Woensdag 1 oktober ondertekening OGGZ-convenant (Openbare Geestelijk Gezondheidszorg)
Op woensdag 1 oktober a.s. tekenen 23 organisaties in de regio Kennemerland een OGGZ-convenant met als doel de kwaliteit van de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg te verbeteren door meer samenhang aan te brengen in de activiteiten van de betrokken partijen. De OGGZ richt zich op sociaal kwetsbare mensen die problemen hebben met hun geestelijke gezondheid maar zelf niet om hulp vragen. Denk hierbij aan dak- en thuislozen, mensen met een psychische handicap, verslaafden, geïsoleerde ouderen en jeugdigen uit problematische gezinnen.
De partners
De HulpverleningsDienst Kennemerland tekent namens de tien gemeenten in de regio Kennemerland, samen met GGZ-instellingen, het Leger des Heils, de Brijder Stichting, het Maatschappelijk Werk, het Welzijnswerk, het Bureau Jeugdzorg, Spaarnezicht, Blijf van m'n Lijf, de politie, het Zorgkantoor en cliëntvertegenwoordigers het convenant.
Deze partijen willen hun onderlinge samenwerking verbeteren door afspraken te maken over de verdeling van taken en verantwoordelijkheden in een aantal OGGZ-ketens. Ketens waarbij centraal staat wat de cliënt nodig heeft en die een verbinding aanbrengen tussen de gewenste activiteiten die door verschillende organisaties worden aangeboden. Inmiddels is al een begin gemaakt met de verdere ontwikkeling van de zorgketen voor dak- en thuislozen met complexe problemen, zoals het gebrek aan een veilige plek gecombineerd met een verslaving, een psychische handicap, schulden, een slechte gezondheid etc. Zo hebben de ketenpartners al overeenstemming bereikt over het beter in kaart brengen van de OGGZ-cliënten en hun problematiek.
Platvorm OGGZ
De ondertekening van het OGGZ-convenant is tevens de start van het Platvorm OGGZ, dat overigens bewust met een 'v' wordt geschreven om de platte vorm te benadrukken. Binnen het Platvorm worden knelpunten besproken, oplossingen bedacht en op een rijtje gezet, informatie uitgewisseld en financieringsstromen op elkaar afgestemd.
Momenteel vindt op deelonderwerpen zoals huisuitzettingen, huiselijk geweld en de aanpak van veelplegers al veelvuldig overleg tussen betrokken organisaties plaats. Deze overlegvormen blijven vanzelfsprekend bestaan. De GGD Kennemerland (onderdeel van de HulpverleningsDienst Kennemerland) ondersteunt het Platvorm en de uitvoering van de gemaakte afspraken.
Haarlem, 29 september 2003