Kamer van Koophandel Friesland

Dit is een persbericht van de Kamer van Koophandel Friesland

5e Grote Friese Ondernemerslunch op 1 oktober

Leeuwarden, 29 september 2003 Op woensdag 1 oktober vindt de 5e Grote Friese Ondernemerslunch plaats bij ITS Reizen in Bolsward. Jaarlijks organiseert de Kamer van Koophandel dit, voor ondernemers gratis toegankelijke, evenement om het thema â¤~Strategisch en innovatief ondernemerschap⤮ onder de aandacht te brengen. Met deze editie van de lunch, waarvoor meer dan 200 ondernemers zich hebben aangemeld, wordt een punt gezet achter het project â¤~Friesland Onderneemt⤮ en gaat de Stichting Friesland Adviseert officieel van start.

De Grote Friese Ondernemerslunch is een initiatief van de Kamer van Koophandel en is in 1998 in het leven geroepen in het kader van het project â¤~Friesland Onderneemt⤮. In dit project wil de Kamer strategisch en innovatief ondernemerschap bevorderen. In 1999 en 2000 hebben in totaal twaalf bedrijven actief deelgenomen aan dit project. Met een extern adviesbureau is gekeken naar de groeipotenties van de deelnemende bedrijven, is in samenwerking met de ondernemer een actieplan opgesteld dat vervolgens tot uitvoer is gebracht. De twaalf deelnemende bedrijven staan model voor de rest van de ondernemers in Fryslân. Daarom heeft iedere deelnemer na afloop van het traject een bijeenkomst georganiseerd voor andere ondernemers waarin verteld werd over de aanpak, ervaringen en resultaten.

Door het jaarlijks organiseren van een â¤~Grote Friese Ondernemerslunch⤮ beoogt de Kamer van Koophandel het thema â¤~Strategisch en innovatief ondernemerschap⤮ blijvend onder de aandacht te brengen van de ondernemers in Fryslân. De lunch wordt op 1 oktober voor de 5e keer georganiseerd en vormt tevens de officiële afsluiting van het project â¤~Friesland Onderneemt⤮. De Kamer van Koophandel vindt dat het nu tijd is dat â¤~de markt⤮ de aanpak van â¤~Friesland Onderneemt⤮ overneemt. Hiertoe heeft de Kamer twee initiatieven genomen, hetgeen geleid heeft tot de oprichting van twee stichtingen: de Stichting Friesland Adviseert en de Stichting Metronoom.

Friesland Adviseert
Eén van de voorwaarden voor continuïteit is het ontwikkelen van een strategie voor toekomstgericht ondernemerschap. Ondernemers doen er goed aan structureel om te gaan met het ontwikkelen van een (middel)lange bedrijfsstrategie. De wereld verandert snel en ondernemers dienen van tijd tot tijd voor zichzelf een strategie te ontwikkelen, waarbij zij rekening houden met de kansen, bedreigingen, eigen ambities en mogelijkheden. Een partij die daarbij behulpzaam kan zijn, is die van bedrijfsadviseurs. Uit onderzoek van de ING Bank in 2001 bleek dat ondernemers in het noorden voor 11% minder gebruik maken van externe adviseurs dan hun collega⤮s in de rest van Nederland. Daarnaast is de adviesmarkt voor de ondernemer ondoorzichtig. Op basis van deze uitgangspunten heeft de Kamer van Koophandel contact gezocht met een aantal Friese bedrijfsadviseurs. Deze gesprekken hebben geleid tot de Stichting Friesland Adviseert, waarin diverse Friese bedrijfsadviseurs samenwerken. Doel van de stichting is het bevorderen van toekomstgericht ondernemerschap en het toegankelijk maken van het adviesaanbod op dat vlak. Belangrijkste medium van de stichting is een internetsite, www.frieslandadviseert.nl. Via deze site kunnen ondernemers snel, eenvoudig en zonder verplichting in contact komen met de juiste adviseur. Inmiddels nemen ruim tien adviseurs deel aan de stichting en dit aanbod is snel groeiende. Tijdens de 5e Grote Friese Ondernemerslunch wordt de site van Friesland Adviseert officieel in gebruik genomen.

Metronoom
Naast de bedrijfsadviseurs heeft de Kamer van Koophandel tevens contact gezocht met dé huisadviseur van ondernemers: de accountant. De Kamer is van mening dat accountants in hun contacten met ondernemers niet alleen naar de financiële aspecten van de bedrijfsvoering moeten kijken, maar ook naar andere aspecten, zoals bijvoorbeeld marketing, interne organisatie en marktomstandigheden. Bovendien hebben accountants een belangrijke signalerende rol in de richting van de ondernemer als omstandigheden wijzigen. Zodra de financiële situatie, om wat voor reden dan ook, bij een ondernemer wijzigt is het ook een taak van de accountant de ondernemer hier op te wijzen en, samen met hem, de oorzaak te analyseren. In de Stichting Metronoom hebben diverse Friese accountants hun krachten gebundeld. Onder auspiciën van de SRA (de branche-organisatie voor registeraccountants) zijn de leden van de stichting verder getraind in het vroegtijdig analyseren van de bedrijfssituatie. Doel van de stichting is dat de leden een gesprekspartner voor de ondernemer zijn, waarbij over meer dan de financiële situatie gesproken wordt.

Hoewel het project Friesland Onderneemt stopt zal de Grote Friese Ondernemerslunch als zelfstandig evenement jaarlijks door de Kamer worden georganiseerd. De vijfde editie van deze lunch heeft als thema â¤~Sturen of meerijden?⤮. 'Never follow the crowd' is het motto van de spreker Ton Westendorp, directeur van Nedap uit Groenlo. Ooit maakte Nedap deurklinken. Nu ontwikkelt en verkoopt het met succes o.a. intelligente toegangspoortjes en stemmachines. Jos Pâques, oud voorzitter van de Kamer van Koophandel en grondlegger van Friesland Onderneemt, zal eveneens ingaan op het thema â¤~Sturen of meerijden?⤮ en zal de opening verrichten van de site www.frieslandadviseert.nl


---
U wordt van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij de 5e Grote Friese Ondernemerslunch, die plaatsvindt op woensdag 1 oktober 2003 bij ITS Reizen, De Ward 1 in Bolsward (tel. 0515-576700)

Programma 5e Grote Friese Ondernemerslunch

§ 11.30 uur De garage is open
§ 12.00 uur Welkom door Jan Spoelstra
§ 12.10 uur Ton. Westendorp, directeur van Nedap uit Groenlo. § 12.30 uur Lunch
§ 13.15 uur Jos Pâques, oud-voorzitter van de Kamer van Koophandel Friesland
§ 13.30 uur Einde programma

Meer informatie over dit persbericht is verkrijgbaar bij Klaas van den Berg, projectleider Friesland Onderneemt, tel. 058-2954204. Over de Stichting Adviseert is meer informatie verkrijgbaar bij Bouwe Doeven, voorzitter, telefoon 06-22541739. Over de Stichting Metronoom is meer informatie verkrijgbaar bij Alex van der Meer, voorzitter, telefoon 0516-481585.


---