Universiteit Twente

IBM-coryfee Don Eigler spreekt tijdens eerste meeting NanoImpuls

Nationaal nanotechnologie-programma van start
De vermaarde IBM-onderzoeker Don Eigler is de `keynote speaker' tijdens de kick-offbijeenkomst van `Nano-Impuls', op 1 oktober aan de Universiteit Twente. Nano-Impuls is het nationale programma voor nanotechnologie, waarin zeven universiteiten en TNO samenwerken. Een van de drie grotere participanten is het instituut MESA+ van de Universiteit Twente. De eerste bijeenkomst vindt plaats op de campus van de UT.
Nano-Impuls is het nationale onderzoeksprogramma voor nanotechnologie, dat een omvang heeft van 46 miljoen euro, waarvan de helft afkomstig is van het ministerie van EZ. Het wordt gezien als de opmaat voor een nog veel omvangrijker programma Nanoned waarin ook Philips zal participeren. In Nano-Impuls werken zeven universiteiten en TNO samen, met een gemeenschappelijk NanoLab Nederland. Veertig procent van de middelen komt ten goede aan de infrastructuur die nodig is om nanotechnologie-onderzoek te kunnen doen. De concentratie daarvoor ligt bij de instituten MESA+ in Twente, DIMES in Delft en BioMaDe in Groningen. Hoofd van het NanoImpuls-programma is prof. David Reinhoudt, wetenschappelijk directeur van MESA+. Atomair
Don Eigler was de eerste die aantoonde dat het mogelijk is structuren te bouwen op atomaire schaal, hij deed dit door de letters `IBM' te schrijven met individuele xenon-atomen. Zijn groep aan het IBM Almaden Research Center heeft een grote reputatie op het gebied van de fysica van oppervlakken en structuren op nanoschaal, voor bijvoorbeeld het opslaan van informatie. Eigler won al de Nanoscience Prize in 1999, en werd geëerd met de titel IBM Fellow.
Tijdens zijn betoog `Quo vadis Nanotechnology' zal Eigler zijn toekomstvisie ontvouwen voor de nanotechnologie. De rest van de dag staat in het teken van verschillende deelgebieden van de nanotechnologie, zoals nano-photonics en nano-fluidics, het manipuleren van resp. licht en vloeistoffen met structuren die nanometer afmetingen hebben (een nanometer is een miljoenste millimeter).
Meer informatie over het programma staat op
http://mesainfo.el.utwente.nl/mutas/bios/nanoimpuls/ Meer informatie over NanoImpuls en NanoNed bij het bureau NanoImpuls, ondergebracht bij de Technologiestichting STW.
www.stw.nl/nanoned
Contactpersoon voor de pers: ir Wiebe van der Veen, tel (053) 489 4244, email w.r.vanderveen@utwente.nl

Laatst gewijzigd op 29-09-2003 © Universiteit Twente Printversie