SIDM

Seminar: standaard tevredenheidonderzoek voor Basisscholen

8 september 2003

Seminar over gestandaardiseerd tevredenheidonderzoek voor Basisscholen

Basisscholen gebruiken steeds vaker de resultaten van een tevredenheidonderzoek onder ouders voor hun schoolplan. Knelpunten komen naar boven en zorgen voor een betere invulling van het plan. Een tevredenheidonderzoek zorgt ook voor een betere binding met de ouders en dus meer betrokkenheid. Een aantal scholen doen dit onderzoek zelf. Echter dit blijkt achteraf vele malen bewerkelijker dan verwacht. Ook is de betrouwbaarheid van deze gegevens vaak gering. Om scholen de gelegenheid te bieden om tegen een laag tarief betrouwbaar onderzoek te doen, heeft een marktonderzoekbureau in Haarlem (SIDM) een gestandaardiseerd onderzoek (BEO) opgezet.

Bij de BEO (Basisschool Enquete Ouders) worden de ouders anoniem ondervraagd door middel van een schriftelijke enquête. De verspreiding van de enquêteformulieren en het verzamelen van de respons gaat via de leerkrachten. Per gezin wordt één enquête verspreid. Het onderzoeksbureau verwerkt de respons en analyseert de resultaten. De vragenlijst is opgesteld n.a.v. de 'Kerndoelen Primair Onderwijs' zoals geformuleerd door het Ministerie van OC&W. Daarnaast houdt het onderzoek rekening met het karakter van elke school. De basisscholen kiezen er meestal voor om een BEO tweejaarlijks te doen, hierdoor kunnen tendensen, progressie en effecten gemeten worden.

Woensdag 1 oktober vindt in Haarlem een gratis seminar plaats over dit gestandaardiseerde onderzoek. Voor mensen die meer willen weten over de BEO kan dit een ideale gelegenheid zijn. Daarnaast zal bekeken worden hoe resultaten van de BEO worden geïnterpreteerd en gebruikt bij de basisscholen. Een vergelijkend onderzoek door SIDM toont de gemiddelde resultaten van de deelnemende scholen.

SIDM is opgericht in 1997 en is een zelfstandig en onafhankelijk onderzoekbureau dat zich richt op marktonderzoek en datamining. Specialismen zijn tevredenheidonderzoek (personeel, klanten) en lezersonderzoek (waaronder bezoekers van websites). BEO (Basisschool Enquête Ouders) en ISKO (Inventarisatie SchoolKeuze Ouders) zijn specifieke producten voor basisscholen..

Ronald H.H. Weijers, directeur van De Wilgenhoek, De Cirkel en De Sterrenkijker te Haarlem over de BEO: 'Het hielp in kaart te brengen welke verbeterpunten er zijn voor de kwaliteitszorg van onze scholen. Bij de ene was het strakker organiseren van de klachtenprocedure, bij de andere de betrokkenheid van de ouders en bij weer een andere kon er zelfs richting worden gegeven aan verbeteringen richting contact met ouders.'

(Meer informatie: www.sidm.nl 023-5426390, marktonderzoek@sidm.nl).


---