Ingezonden persbericht

GAMELANSPELERS GEZOCHT

Het Rijksmuseum voor Volkenkunde beschikt sinds 1996 over een Balinese gamelan Gong Kebyar. Onder leiding van Henry Nagelberg speelt de groep Sekar Alit (kleine bloem) elke week op de gamelan. Om de instrumenten van de gamelan volledig tot zijn recht te laten komen, kan de groep extra spelers gebruiken.

Gamelan slaat niet op een enkel instrument, maar staat voor een heel orkest. Het orkest bestaat uit een groot aantal slaginstrumenten: genders (soort xylofoon), gongs en trommen. Kenmerkend voor de gamelanmuziek is het hoge tempo, de abrupte overgangen en een ongekende dynamiek. Omdat de genders verschillend gestemd zijn, is er een bepaalde zweving, die de toon 'levend' maakt. Alle instrumenten zijn rijk versierd met houtsnijwerk van mensen, demonen en dieren uit hindoeïstische verhalen.

In West-Europa zijn maar weinig mensen op de hoogte van de speltechniek en van de muziek die op de gamelan ten gehore wordt gebracht. Het Rijksmuseum voor Volkenkunde is daarom bijzonder bevoorrecht een autoriteit op dit gebied in huis te hebben in de persoon van Henry Nagelberg. Hij leidt de groep Sekar Alit, die elke zondagochtend van 10.00-11.30 oefent in het museum. Sekar Alit treedt regelmatig op in het Rijksmuseum voor Volkenkunde.

Op dit moment kan de groep nog enkele spelers gebruiken want niet alle instrumenten worden gebruikt. Dat is natuurlijk jammer: de gamelan komt pas tot zijn recht met volledige bezetting. Belangstellenden, beginners en gevorderden, kunnen voor meer informatie of een gratis proefles, contact opnemen met het informatiecentrum van het Rijksmuseum voor Volkenkunde (tel. 071 5168 862). De kosten zijn ¬ 24,- per maand.