INTERNATIONAL COUNCIL

Kyoto: Moet Rusland ratificeren?

Brussels, Belgium, October 1 /PRNewswire/ -- Briefing op Wereldklimaatwijzigingsconferentie onthult economische kostprijs van huidige en toekomstige emissiedoelstellingen

Dr. Margo Thorning, Algemeen Directeur van de Internationale Raad voor Kapitaalvorming (International Council for Capital Formation/ICCF), geeft vandaag (1 oktober) een voordracht getiteld: 'Kyoto and Beyond: Economic Impact on Developed Economies' ('Kyoto en later: economische impact op ontwikkelde economieën') in het kader van het Bedrijfsstrategieën Panel op de Wereldklimaatwijzigingsconferentie (World Climate Change Conference/WCCC] in Moskou.

Dr. Thorning werd uitgenodigd op de WCCC om haar onderzoek voor te stellen inzake de economische kostprijs van de
emissiereductiedoelstellingen van Kyoto evenals de doelstellingen die voor het tweede protocol en de daarop volgende zullen voorgedragen worden. Deze economische kosten zullen veel hoger liggen dan algemeen wordt aangenomen.

Dr. Thorning voert aan dat de regeringen enkel macro-economische modellen dienen te gebruiken om de impact van de uitvoering van het Kyoto-protocol en de daaruit voortvloeiende restricties voor fossiele brandstoffen te evalueren. Deze modellen bieden immers een realistisch beeld van de totale economische impact van deze emissiedoelstellingen op de gehele economie. Bovendien suggereren deze macro-economische modellen dat het Kyoto-protocol en de bijkomende doelstellingen na
2012 BNP-verliezen van 1,5% tot 2,0% zullen inhouden voor de EU in zijn geheel, en grotere verliezen voor bepaalde landen.

Koolstofemissiedoelstellingen na 2012

Ondanks het huidige gebrek aan specifieke details over de beleidsvoering ter voorkoming van de verwachte emissietoename tussen nu en het jaar 2010, zullen er strengere uitstootwaarden van broeikasgassen voorgesteld worden voor de jaren na de eerste vastgestelde periode (2008-2012) van het Kyoto-protocol.

Zo bespreekt het verslag van februari 2002 van de Interdepartmental Analysts Group van de Britse regering bijvoorbeeld de gevolgen van een CO2-uitstoot reductie van 60% in Groot-Britannië tegen 2050 t.o.v. de waarden van 1998. Het verslag stelt dat de doelstelling van een wereldwijde stabilizering t.o.v. 1998 op 550 ppm een heel sterke vermindering zou inhouden voor Rusland, Duitsland, Canada en de Verenigde Staten (zie figuur 1). Rusland beoogt een CO2-daling van 58% tegen 2050.

Door het Kyoto-protocol te ondertekenen zet Rusland zijn economie op het pad van sterk verminderde uitstootwaarden en energieconsumptie naarmate de doelstellingen van het protocol strikter worden in de tweede en latere termijnen. Deze beperkingen van het energieverbruik zullen waarschijnlijk een negatieve druk uitoefenen op de economische groei in Rusland zoals door het ICCF onderzoek werd voorspeld voor de EU economieën.

'Rusland dient ernstig na te denken over de ratificatie van het Kyoto-protocol op deze basis en gebruik maken van modellen die de economische impact precies evalueren. Tenzij Rusland een grondige analyse uitvoert, zal het ernstige economische schade lijden bij het voortzetten van de moeilijke overgang van een gecontroleerde economie naar een markteconomie,' zegt Dr. Margo Thorning.

Noot voor de redacteuren:


- THE INTERNATIONAL COUNCIL FOR CAPITAL FORMATION is een unieke denktank die zich concentreert op overheidsmaatregelen ter bevordering van besparingen en investeringen in de privé-sector. De ICCF stelt dat economische sterkte en stabiliteit afhangen van een goed doordacht economisch en milieubeleid om kapitaalvorming te voorkomen. De Council brengt deze boodschap naar beleidsvoerders, de media en het publiek over de hele wereld.


- Dr. Thorning is tijdens de hele conferentie beschikbaar voor interviews. U
kan haar telefonisch bereiken op het nummber +1.202.468.0903 of via e-mail
op mthorning@iccfglobal.org voor een gesprek of een copy van haar voordracht.


- Verdere informatie is verkrijgbaar bij het ICCF: Leopoldpark, Wiertzstraat

50/28, B-1050 Brussel, BELGIUM, tel.: +32.2.401.68.44; fax:
+32.2.401.68.68;
e-mail: info@iccfglobal.org

ICCF, Leopoldpark, Wiertzstraat 50/28, B-1050 Brussel, BELGIUM; tel.:

+32.2.401.68.44, fax: +32.2.401.68.68, mail: info@iccfglobal.org



01 okt 03 08:48