Fortis Bank


---


Gezamenlijk Persbericht
Brussel/Utrecht/Londen/Wenen, 1 oktober 2003

Fortis Lease Groep koopt BA/CA Asset Finance Ltd., een Britse dochteronderneming van Bank Austria Creditanstalt AG

Fortis versterkt positie op Europese leasemarkt

Fortis en Bank Austria Creditanstalt AG (BA/CA) hebben vandaag een akkoord bereikt over de verkoop van BA/CA Asset Finance Ltd., de Britse lease-activiteiten van BA/CA, aan Fortis Lease, in een transactie in contanten ter waarde van EUR 37,7 miljoen (GBP 26 miljoen).

Karel De Boeck, CEO van Fortis Network Banking verklaarde: "Deze belangrijke overname is in lijn met de strategie die Fortis enkele dagen geleden uiteenzette. De transactie brengt Fortis een stap dichter bij zijn ambitie om een volledig pakket van financiële diensten aan te bieden aan Europese bedrijven die grensoverschrijdend opereren. Wij heten het ervaren team van BA/CA Asset Finance, dat zeer gespecialiseerd is in lease-oplossingen, hartelijk welkom. Onze nieuwe en bestaande klanten zullen profiteren van de dienstverlening van BA/CA Asset Finance en de financiële kracht van Fortis."

"De verkoop past in ons strategisch beleid om ons te richten op groei in Centraal- en Oost-Europa." aldus Friedrich Kadrnoska, vice-voorzitter van BA/CA.. "Wij hebben in deze regio al een sterke positie en streven ernaar om ons netwerk in deze groeimarkt verder uit te breiden. Wij zijn ervan overtuigd dat er voor BA/CA Asset Finance door het samengaan met Fortis Lease meer mogelijkheden zullen zijn om in een veranderend klimaat te groeien. Tegelijkertijd ga ik ervan uit dat de vaardigheden van het BA/CA team Fortis Lease in staat zal stellen om zijn strategische doelstellingen op de Britse en Europese markten te bewerkstelligen."

BA/CA Asset Finance is gevestigd in Glasgow en telt 57 ervaren medewerkers die gespecialiseerd zijn in het leveren van oplossingen op maat aan een breed scala van klanten, waaronder autoverhuurbedrijven, dealergroepen, industriële en dienstverlenende bedrijven, consumenten en derden-leveranciers en tussenpersonen. Het bedrijf heeft momenteel circa 10.300 klanten en de portefeuille van gedekte risico's is in de afgelopen vijf jaar gegroeid van GBP 260 miljoen (EUR 377 miljoen) naar GBP 641 miljoen (EUR 929 miljoen). Op 31 december 2002 bedroeg het eigen vermogen van BA/CA Asset Finance GBP 16,1 miljoen (EUR 23 miljoen). De nettowinst over 2002 kwam neer op GBP 2 miljoen (EUR 2,9 miljoen). BA/CA Asset Finance zal in de toekomst onder de naam Fortis Lease UK Ltd. verdergaan en alle medewerkers zullen in Fortis Lease UK Ltd. worden opgenomen.


---


Fortis Lease Groep streeft ernaar om in 2008 tot de Top-5 van internationaal opererende Europese leasemaatschappijen te behoren. Door de overname van BA/CA Asset Finance, komt het totale vermogen van Fortis Lease van EUR 4 miljard (GBP 2,8 miljard) op EUR 5 miljard (GBP 3,4 miljard) en het aantal arbeidsplaatsen op 361 FTE's. De overname is een belangrijke stap in het vijfjarenplan van Fortis Lease. Het ontwikkelingsplan voorziet in het uitbreiden van de leaseportefeuille in alle 10 landen waarin Fortis Bank met Business Centres actief is. Fortis Lease Groep is nu vertegenwoordigd in de Benelux, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast voorziet het plan in het opzetten van een European Vendor Leasing Business met het oog op kostenbeheersing en IT- implementatie. Dankzij haar productkennis, ervaring op de internationale leasingmarkt en internationale aanwezigheid, is Fortis Lease Groep in staat om aan de groeiende vraag van klanten in Europa te voldoen. Door de overname van BA/CA Asset Finance, stijgt Fortis Lease Groep van de 19e naar de 14e plaats op de ranglijst van de grootste leasemaatschappijen in Europa en van de 7e naar de 6e plaats op de lijst van Europees opererende maatschappijen.

De overname is goedgekeurd door de betrokken toezichthoudende instanties.

Bank Austria Creditanstalt

Bank Austria Creditanstalt is de grootste bank van Oostenrijk, met een totaal vermogen van circa EUR 145 miljard (GBP 100 miljard) en ongeveer 30.000 medewerkers in 11 landen. Bank Austria Creditanstalt maakt deel uit van de in Duitsland gevestigde HVB Groep en leidt in die hoedanigheid het toonaangevende banknetwerk in Centraal- en Oost-Europa. Bank Austria Creditanstalt is genoteerd aan de beurs van Wenen. De strategie van de bank is duidelijk gericht op uitbreiding van het netwerk in Centraal- en Oost-Europa.

Fortis

Fortis is een internationale financiële dienstverlener op het terrein van verzekeren, bankieren en beleggen. Met een marktkapitalisatie van EUR 19,5 miljard/GBP 13,4 miljard (30/09/2003) en circa 69.000 medewerkers behoort Fortis tot de 20 grootste financiële instellingen van Europa.

Op de thuismarkt, de Benelux, heeft Fortis een vooraanstaande positie en biedt een breed scala van financiële diensten aan individuen, bedrijven en de publieke sector. Buiten de thuismarkt richt Fortis zich op specifieke marktsegmenten.

Fortis is genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, Brussel en Luxemburg en heeft een gesponsord ADR-programma in de Verenigde Staten.

Fortis in het Verenigd Koninkrijk

Fortis Bank levert in het Verenigd Koninkrijk een breed scala van diensten aan middelgrote ondernemingen, waaronder overnamefinanciering, traditionele kredieten, rekening courant-diensten, treasury, handelsfinanciering, factoring en leasing. Aan internationale bedrijven biedt de bank ook grensoverschrijdende financiële en cashmanagement-oplossingen middels een gevestigd netwerk van business centres en 3000 kantoren. Het Britse hoofdkantoor is gevestigd in Londen en het groeiende regionale netwerk omvat kantoren in Manchester, Birmingham, Bristol, Leeds, Londen, Manchester, Nottingham, Reading en Southampton. Via Fortis Insurance Limited is Fortis tevens actief op het gebied van verzekeringen. Het bedrijf richt zich op de markt van tussenpersonen en levert zowel individuele verzekeringen (motorrijtuigen-, woon-, reisverzekeringen e.d.) als verzekeringen voor de zakelijke markt. Fortis Insurance Limited heeft kantoren in Eastleigh en Gloucester.

Koers: GBP 1 = EUR 1,45

---


Contactpersonen:

Fortis

Pers
Brussel: 32 (0) 2 565 35 84 Utrecht: 31 (0) 30 257 65 49

Investor Relations
Brussel: 32 (0) 2 510 53 37 Utrecht: 31 (0) 30 257 65 46

Bank Austria Creditanstalt

Pers
Peter N. Thier
Tel.: +43 (0)5 05 05-52371 ;
E-Mail: peter.thier@ba-ca.com

Investor Relations
Gerhard Smoley
Tel.: +43 (0)50505-58803
E-Mail: gerhard.smoley@ba-ca.com


---




---- --