Lijst Pim Fortuyn


Den Haag, 30 september 2003

PERSBERICHT

TOO MANY CHIEFS AND NO INDIANS
LPF wil drastischer aanpak overheid

Slechts herijking van alle rijkstaken en alle subsidies zal structureel tot een sluitende begroting leiden. Eventuele meevallers en economische groei dienen uitsluitend voor nieuw beleid en aflossing van de staatsschuld te worden aangewend.

Hoewel de Lijst Pim Fortuyn instemt met de omvang van de voorgenomen bezuinigingen pleit deze vandaag voor een meer structurele aanpak tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen. Het Kabinet moet vooraf duidelijke doelstellingen formuleren en accenten leggen waar wel en waar niet moet worden bezuinigd: dus met visie, en geen kaasschaafmethode.

De vorig jaar aangenomen Motie Van As (LPF) moet onverkort worden uitgevoerd door alle rijkstaken en subsidies tegen t licht te houden en te beoordelen op omvang, kosten, nut en noodzaak. Kortom, een afgeslankte overheid met duidelijke kerntaken en met het accent op een efficiënte uitvoering. Too many chiefs and no Indians, zo beoordeelt Van As de huidige overheid. De LPF vindt dat er vooralsnog een totale personeelsstop moet komen, met name voor beleidsfuncties, zonder via de achterdeur dure, externe adviseurs in te huren.

De LPF eist een kritische analyse van de omvangrijke vermogensaanwas bij Provincies, Gemeenten, Onderwijsinstellingen, Media, Woningbouwcorporaties en overige subsidieontvangers, die jarenlang reserves konden opbouwen met te royaal ontvangen rijksmiddelen. Moeten deze reserves niet eerst eens tot een bepaald minimum worden aangewend, alvorens men weer rijksbijdragen ontvangt?, vraagt LPF-woordvoerder Van As aan de minister van Financiën. Het ziekenfondspakket wordt uitgekleed terwijl de overheid tal van rijke clubs subsidieert. De LPF pleit voor het schrappen en afbouwen van de grote hoeveelheid subsidies.

Eén centrale subsidiedienst, waardoor geldstromen inzichtelijk worden en de armoedeval beter in kaart wordt gebracht, is volgens de LPF een positieve start. Tevens kan de fraude met overheidsgelden eindelijk hard worden aangepakt.