Harde aanpak eerwraak
DEN HAAG, 20030930 -- Het kabinet zal eerwraak en andere vormen van geweld binnen moslimgemeenschappen in Nederland snel en hard aanpakken. Dit heeft minister van Vreemdelingenzaken Rita Verdonk vandaag tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer bekend gemaakt.Kamerlid Ursie Lambrechts (D66) stelde vragen over de aanpak van eerwraak naar aanleiding van de recente moord op de 18-jarige Turkse Zafire uit Almelo. Eind vorige week bleek dat zij op 12 augustus door haar vader met een jachtgeweer was doodgeschoten omdat zij door haar gedrag de familie te schande gemaakt zou hebben.
"Voor eerwraak kan ik geen enkele vorm van begrip opbrengen en eerwraak zal nooit dienen als verzachtende omstandigheid", aldus Verdonk. "Dit verschijnsel moet met kracht uitgebannen worden en moet bespreekbaar gemaakt worden binnen de moslimgemeenschappen". Verdonk meldde samen met minister de Geus bezig te zijn met een plan van aanpak voor emancipatie van allochtone vrouwen. Ook worden acties om eerwraak en andere vormen van geweld tegen te gaan, georganiseerd. Een brief aan de Tweede Kamer over deze voorbereidingen zal in december van dit jaar worden aangeboden.
Verdonk: "Het IOT (Inspraakorgaan Turken in Nederland) wil graag in contact treden met de school van Zafire om de gebeurtenissen bespreekbaar te maken. Ik zal zelf contact zoeken met de Nederlandse Ambassade en het Openbaar Ministerie om zicht te krijgen op de strafvervolging van de vader van Zafire. In het kader van het nieuwe integratiebeleid verdient deze zaak de nodige aandacht. Het is niet de bedoeling om een vrijblijvend debat over dit onderwerp te voeren. Er dient overgegaan te worden tot concrete actie. We leven hier in een rechtstaat en eerwraak past daar niet in. Ook op Europees niveau zal eerwraak alle noodzakelijke aandacht krijgen".
In samenwerking met minister van Justitie Piet-Hein Donner zal Verdonk de resultaten van een jurisprudentie-onderzoek bekijken. Dit onderzoek, dat door Donner in gang gezet moet worden, zal meer duidelijkheid geven over de gangbare juridische maatregelen in dergelijke moordzaken.
Kamerlid Ayaan Hirsi Ali (VVD) wees Verdonk op kamervragen over hetzelfde onderwerp in 2001. Zij zei hierbij het idee te krijgen dat de regering eerwraak en andere vormen van geweld in moslimgemeenschappen niet serieus neemt. Hirsi Ali vroeg Verdonk om garantie dat met ingang van 1 november 2003 concrete veiligheidsmaatregelen genomen zouden worden, maar Verdonk kon deze garantie niet geven. Wel benadrukte zij dat er maatregelen genomen zouden worden.
LPF-kamerlid Nawijn vroeg de minister om aanpassingen in het Wetboek van Strafrecht. "In Turkije staat op eerwraak een zwaardere straf dan op doodslag. Graag zie ik dat de minister ingaat op de strafbaarststelling in Turkije én in andere Europese landen". Verdonk zegde toe dit met minister Donner te overleggen.
Rachael Newman