De Unie


Transavia: Unie sluit akkoord over verlenging CAO

30 september 2003 - Leden stemmen in met akkoord over Mobiliteitsplan Transavia. De ontwikkelingen bij Transavia volgen elkaar de laatste weken in hoog tempo op. De Unie heeft op maandag 29 september jl. samen met de overige grondbonden en de cabinebond, een akkoord gesloten over een verlenging van de bestaande CAO bij Transavia. Bovendien hebben wij het Mobiliteitsplan ondertekend, nadat afgelopen vrijdag bleek dat de leden zich in een schriftelijke stemming met een grote meerderheid akkoord hebben verklaard met de inhoud van het Mobiliteitsplan.

Oplossing impasse: Huidige CAO met 14 maanden verlengen Zoals bekend heeft het CAO traject dit jaar erg veel vertraging opgelopen omdat Transavia prioriteit gaf aan de voorbereidingen voor de organisatiewijziging die nu wordt doorgevoerd. Meerdere malen heeft De Unie Transavia gemaand het overleg te hervatten, of in ieder geval te komen tot overleg over de Wisseldiensttoeslag (WDT), waar De Unie met een eigen Werkgroep WDT al veel voorbereidingen voor had getroffen. Om toch vooruitgang te boeken deed De Unie al eerder een beroep op de creativiteit van uw directie om een kortere looptijd af te spreken.

Transavia ziet nu ook in dat het nog lang kan duren voordat wij over alle voorstellen (inclusief de WDT en de Pensioenen) overeenstemming hebben bereikt. Daarom is ook Transavia nu bereid met een creatieve oplossing de impasse te doorbreken. Met de grondbonden en de cabinebond is afgesproken de huidige CAO met veertien maanden te verlengen.

2% structureel, WDT ook 2% omhoog
In de verlenging van de CAO zouden de lonen met 2% structureel (per 1 november 2003) stijgen. Omdat wij Transavia meerdere malen hebben verzocht om de onderhandelingen te starten over de WDT heeft De Unie verzocht om ook de WDT voor de periode tussen 1 april 2003 en 1 juni 2004 met 2% te verhogen. Per 1 juni 2004 verwachten wij dan met Transavia tot een akkoord te komen over een nieuwe systematiek.

Natuurlijk hadden wij u graag een compleet CAO akkoord willen presenteren, maar de omstandigheden zijn daar op dit moment niet naar. De onderhandelingsdelegatie van De Unie kan zich daarom goed vinden in de oplossing die wij met uw directie zijn overeengekomen. Hoewel wij krachtig hebben ingezet op een structurele loonstijging met terugwerkende kracht, hebben wij er de voorkeur aangegeven een zo hoog mogelijke loonstijging overeen te komen, hoewel die pas vanaf november van dit jaar wordt uitgekeerd.

De verlenging van de CAO betekent concreet dat wij alle voorstellenbrieven op tafel houden en proberen voor 1 juni 2004 tot een nieuwe CAO te komen. De onderhandelingen over de nieuwe Grond CAO starten direct na een definitief akkoord van onze leden op de voorgestelde verlenging.

Ledenraadpleging De Unie
De Unie zal al haar leden in de gelegenheid stellen hun stem schriftelijk uit te brengen over de verlenging van de huidige CAO onder toekenning van 2% kostencompenserende loonstijging per 1 november 2003 en een verhoging van de WDT met 2% per 1 november 2003 over de periode van 1 april 2003 tot 1 juni 2004 in de vorm van een eenmalige uitkering.

De schriftelijke stemming sluit op maandag 13 oktober om 13:00 uur, dus zorg ervoor dat uw stembiljet voor die tijd bij ons binnen is. U kunt uw stem per post versturen, maar ook per fax (023-5622556) of per mail (ptr-j@unie.nl).

Wij zullen tevens een informatieve, toelichtende ledenvergadering houden. Ook (nog) niet-leden van De Unie zijn daarbij van harte welkom. De inloop ledenvergadering zal worden gehouden op:

Datum: 6 oktober 2003
Tijd: van 14:00 tot 16:00 uur
Plaats: Triport, kamer 022B

Wij hopen u allen te treffen op maandag 6 oktober a.s.!

Met vriendelijke groet,

Michel Rog
Bestuurder


* Intropagina Transavia

dinsdag, 30 september 2003