IDTV

14 nominaties voor IdtV Film op Nederlands Film Festival

Diemen-Zuid, 30 september 2003 - Met 14 nominaties tijdens het Nederlands Film Festival vestigt IdtV Film definitief haar naam als een van de belangrijkste filmproducenten van Nederland. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het festival dat één producent drie
films in competitie heeft; Van God los, De Tweeling en Cloaca. IdtV Film verovert tevens een prominente positie op de internationale filmmarkt met de verkoop van De Tweeling aan meer dan 20 landen, waaronder Noord-Amerika (Miramax).

Nominaties
De Tweeling ontving nominaties voor Best Sound Design, Beste Camera, Beste Scenario, Beste Regie Lange Speelfilm en Beste Lange Speelfilm.
Van God los werd genomineerd in de categorieën Beste Montage, Beste Muziek, Beste Scenario, Beste Acteur (2x), Beste Regie Lange Speelfilm en Beste Lange Speelfilm.
Cloaca ontving een nominatie voor de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek.

Cloaca
Vier oude studievrienden worden tijdelijk op elkaar teruggeworpen. Even herleeft hun studententijd. De mannen besluiten in een opwelling van solidariteitsgevoelens elkaar uit de brand te helpen met ieders persoonlijke problemen. Als blijkt dat het wankel evenwicht dat zij elk in hun leven gevonden hebben daardoor bedreigd wordt, laten ze elkaar vallen en kiezen zij voor hun eigen hachje. De oude vriendschap en hun vroegere verwachtingen blijken niet bestand tegen de tand des tijds en vooral hun eigen zelfzuchtige
ambities. Cloaca is gebaseerd op het toneelstuk Cloaca van 'Het Toneel Speelt' en is geproduceerd in samenwerking met de AVRO. Scenario: Maria Goos. Regie: Willem van de Sande Bakhuyzen. Acteurs: Pierre Bokma, Gijs Scholten van Aschat, Peter Blok, Jaap Spijkers e.a.

Cloaca ging op 25 september jl. tijdens het festival in première en ontving lovende kritieken uit de filmwereld. Vanaf 23 oktober a.s. is
de film in de bioscopen te zien.

Prijzen
Van God los ontving tijdens het Film Festival van de jongerenjury al
de PAUZE Award 2003. De prijzen voor de meest populaire filmsterren van 2003 zijn inmiddels uitgereikt aan Tygo Gernandt en Angela Schijf (Van God los). Op dit moment strijden De Tweeling en Cloaca om de Publieksprijs 2003.

Toekomst
Ook voor de komende jaren zijn er veelbelovende producties in voorbereiding.

Amazones;
Vier vrouwen verruilen hun buggy voor de bivakmuts. Schrijver: Barbara Jurgens. Regie: Esmé Lammers en Dick Maas. Acteurs: Monique van de Ven e.a.

Leef;
Voordat Anna zich als schrijfster kan ontplooien moet zij eerst de puinhopen van haar privéleven opruimen. Schrijver: Maria Goos. Regie: Willem van de Sande Bakhuyzen.

Bride Flight;
50 jaar na hun emigratie naar Nieuw Zeeland komen drie vrouwen erachter dat zij meer dan hun liefde voor dezelfde man hebben gedeeld. Schrijver: Marieke van der Pol. Regie: Ben Sombogaart.

Sinds de oprichting van IdtV Film in 1999 hebben de producenten zich gespecialiseerd in het maken van kwaliteitsfilms voor een groot
publiek. IdtV Film is opgericht door Creative Producer Anton Smit en
Managing Director Hanneke Niens. Beiden zijn afkomstig van IdtV, de grootste aandeelhouder van IdtV Film.