Gemeente 's-Hertogenbosch

25-09-2003

Goede raad kost niets

Zoals u van ons gewend bent, geven wij u elke maand informatie over een bepaald onderwerp. Dat kan een onderwerp zijn waarover veel vragen komen in onze spreekuren, maar ook een onderwerp waarvan wij denken dat het voor u interessant is. Deze keer gaat het over het bureau Sociaal Raadslieden zelf.

Wie zijn wij?
Ofschoon onze spreekuren door veel inwoners uit 's-Hertogenbosch worden bezocht, bereiken ons nog wel vragen over onze positie binnen het gemeentelijke apparaat. Over hoe onafhankelijk wij bijvoorbeeld zijn. Stel, iemand heeft een verschil van mening met Arbeidsmarkt en Sociale Zaken (Sociale Dienst) over de hoogte van zijn uitkering of de toeleiding naar werk. Heeft het dan zin om advies te vragen aan het bureau Sociaal Raadslieden? Daar werken immers toch ook medewerkers van de gemeente, is dat dan niet één pot nat? Op het bureau werken inderdaad ambtenaren. Maar er zijn heel duidelijke afspraken over onze onafhankelijkheid. Allereerst komt u bij ons in vertrouwen. Wij wisselen geen gegevens uit met bijvoorbeeld Arbeidsmarkt en Sociale Zaken of anderen zonder uw toestemming. U kunt uw situatie gerust met ons bespreken, de informatie blijft tussen u en ons bureau. Er is verder een zogenaamd convenant, zeg maar een bindende afspraak, gemaakt tussen de directeur van de Cultuur, Welzijn en Sociale Zaken en het bureau Sociaal Raadslieden. Daar staan diverse zaken in die een onafhankelijke positie van ons bureau waarborgen ten opzichte van de directeur van de Sociale Dienst, die ook onze directeur is.

Een voorbeeld: het bureau signaleert zaken die niet goed lopen in wet en regelgeving, of in de behandeling van inwoners van onze stad door (overheids)instanties. Dat is een deel van ons werk. Ons bureau kan dat vrijuit doen, zonder tevoren toestemming te moeten vragen aan instanties waar het over gaat. Datzelfde geldt ook voor signaleringen over de Sociale Dienst. Over de inhoud van de signalering kan de directeur van de Sociale Dienst ons niet terecht wijzen. Wel over de wijze van signaleren. Dat is ook wel begrijpelijk, de wijze waarop het bureau een signalering naar buiten brengt, heeft zijn effect op de gehele gemeentelijke organisatie. Een ander voorbeeld: Het hoofd van het bureau Raadslieden maakt ook geen deel uit van het Managementteam van Arbeidsmarkt en Sociale Zaken.

U ziet dat er ons alles aan gelegen is om ons werk goed, en onafhankelijk te doen. Dat is in uw belang. Mocht u vragen hebben op het gebied van uitkeringen, huursubsidie, studiefinanciering, belastingen of mocht u een probleem hebben met een instantie en u komt er zelf niet uit, aarzelt u dan niet en neemt u contact met ons op. We zoeken zaken voor u uit, helpen u met het schrijven van brieven of bemiddelen namens u. U kunt ons bereiken per telefoon op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur en op woensdag van 8.30 tot 9.30 uur, (073) 615 90 90. Inwoners van Rosmalen kunnen bellen met de raadsman van de WiR, tel. (073) 521 64 61.