IP/03/1314
Brussel, 30 September 2003
De landbouwhervorming wordt voortgezet: de Commissie stelt een
duurzaam model voor de sector hop in Europa voor
De Europese Commissie heeft vandaag haar voorstellen voor een
ingrijpende hervorming van de gemeenschappelijke marktordening (GMO)
voor hop gepresenteerd. De voorgestelde hervorming is in
overeenstemming met de hervorming van het Gemeenschappelijk
Landbouwbeleid (GLB) waartoe de Raad in juni 2003 heeft besloten. Voor
hop stelt de Commissie voor de huidige subsidies voor de productie
volledig of althans voor een belangrijk deel te ontkoppelen en over te
hevelen naar de bedrijfstoeslag, het centrale element van het nieuwe
hervormde GLB. Volgens het voorstel zouden de lidstaten dus voor een
volledige of een gedeeltelijke ontkoppeling kunnen kiezen. In het
laatste geval zou maximaal 25% van de productiesteun gekoppeld worden
gehouden om rekening te houden met bepaalde productieomstandigheden of
specifieke regionale kenmerken. Aan deze betaling zal, net als aan
alle andere rechtstreekse betalingen, de voorwaarde worden verbonden
dat aan bepaalde milieu- en voedselveiligheidsnormen wordt voldaan
("randvoorwaarden"). De Commissie is van plan om de
regelgevingsvoorstellen voor de sector hop vóór het einde van het jaar
in te dienen.
"Wij willen een eenvoudig en flexibel systeem dat de productie van hop
in de EU marktgericht en duurzaam zal maken.", aldus Franz Fischler,
de Commissaris voor landbouw, plattelandsontwikkeling en visserij.
Het hervormingsvoorstel voor hop van de Commissie is gebaseerd op het
evaluatieverslag over de sector dat op verzoek van de Raad vóór 31
december 2003 moest worden uitgebracht. Uit de betrokken analyse
blijkt duidelijk dat het toekomstige systeem moet voldoen aan drie
cruciale eisen: het moet de productie levensvatbaar houden, zorgen
voor economische omstandigheden die gunstig zijn voor de productie, en
aansluiting bij de ontwikkelingen op de markt mogelijk maken. Wat de
eerste eis betreft, zullen de belangrijkste elementen van de bestaande
GMO voor hop, namelijk de regeling voor productcertificering en de
centrale rol van de producentengroeperingen, verder worden toegepast
omdat zij zeer efficiënt zijn gebleken. Integratie van de
productiesteun voor hop in de bedrijfstoeslagregeling zal de beste
manier zijn om aan de tweede en de derde eis te voldoen.
Voor de telers is dit een eenvoudig, flexibel en duurzaam systeem dat
ook hun huidige inkomsten stabiel zal houden door een efficiëntere,
rechtstreekse overdracht van steun die overeenkomt met de huidige
steun. Bovendien biedt het systeem de telers alternatieven in geval
van een korte of structurele crisis op de markt. Zij zullen namelijk
de productie van hop tijdelijk of voorgoed kunnen stopzetten en de
betrokken grond voor andere vormen van productie kunnen gebruiken.
Om de telers ertoe aan te zetten zich te organiseren zouden de
lidstaten kunnen besluiten om de gekoppelde steun volledig of voor een
deel afhankelijk te stellen van het lidmaatschap van een
producentengroepering.
Het verslag van de Commissie over de ontwikkeling van de hopsector is
beschikbaar op het volgende internetadres:
http://europa.eu.int/comm/agriculture/publi/reports/hops/index_en.htm
Achtergrond
Hoe functioneert de gemeenschappelijke marktordening (GMO) voor hop?
De gemeenschappelijke marktordening voor hop is ingesteld in 1971 en
laatstelijk hervormd in 1997. De belangrijkste elementen van de
basisverordening zijn regels voor de afzet van hop die voorzien in een
certificeringsprocedure en in het sluiten van termijncontracten,
regels voor de erkenning en bevordering van productengroeperingen en
regels voor de handel met derde landen.
Aan de producenten van in de Gemeenschap geteelde hop wordt steun
toegekend. De producentengroeperingen kunnen beslissen of zij de steun
volledig of slechts gedeeltelijk aan hun leden uitbetalen in
verhouding tot het door hen beteelde areaal: tot 20% van de steun mag
namelijk worden gebruikt voor overschakeling op andere hoprassen of
voor andere maatregelen van gemeenschappelijk belang.
Er zijn tijdelijke bijzondere maatregelen genomen op grond waarvan
steun kan worden verleend voor het tijdelijk uit productie nemen of
het definitief rooien van hoppercelen.
De begrotingsuitgaven voor hop zijn stabiel. Voor de oogsten 2000,
2001 en 2002 bedroegen zij 12,5 miljoen euro, waarvan 10 miljoen euro
voor Duitsland.
Situatie in de sector hop in de EU
Hop wordt in de EU in acht lidstaten geteeld (België, Duitsland,
Spanje, Frankrijk, Ierland, Oostenrijk, Portugal en het Verenigd
Koninkrijk), waarbij 80% van het EU-hopareaal (22.000 hectare, dit is
eenderde van het wereldhopareaal) in Duitsland ligt.
In alle lidstaten gaat de hopteelt achteruit. De producenten gebruiken
rassen die steeds rijker aan alfazuur (het bittere bestanddeel van hop
dat bier zijn bittere smaak geeft) zijn en een almaar hogere opbrengst
opleveren, wat betekent dat voor een gelijke productie steeds minder
grond nodig is.
In de afgelopen jaren is het EU-hopareaal gedaald met circa 3,5% per
jaar. Het aantal bedrijven met hopteelt is met circa 6% per jaar
gedaald, maar het hopareaal per bedrijf is toegenomen (+4% per jaar).
In de afgelopen jaren is de EU-productie van hopbellen slechts iets
gedaald (-0,8% per jaar) tot ongeveer 38.000 ton in 2002.
Van oudsher waren de prijzen voor de aromatische rassen, die lagere
opbrengsten geven en moeilijker te telen zijn, hoger dan die voor de
bittere rassen. Het prijsverschil tussen beide types is echter kleiner
aan het worden doordat de vraag naar aromahop daalt en de nieuwe
superalfarassen een hoger alfazuurgehalte en daardoor ook een hogere
marktwaarde hebben.
De markt voor op contract geteelde hop wordt kleiner doordat de
verwerkende industrie in toenemende mate een overvloedig aanbod vindt
op de vrije markt tegen lagere prijzen dan de contractprijzen. De
telers blijven echter waarde hechten aan contracten als
afzetinstrument, vooral omdat de contractprijzen over langere perioden
stabiel zijn.
Handel en situatie op wereldniveau
De Europese Unie is de grootste producent van hopbellen ter wereld met
een aandeel van 40% in de wereldproductie. De Verenigde Staten komen
op de tweede plaats met 27%. Derde is China, dat momenteel goed is
voor 14% van de wereldproductie.
Hoewel de wereldproductie van bier stijgt (met ongeveer 1,9% per
jaar), daalt de wereldvraag naar alfazuur (-0,66%) als gevolg van de
technologische vooruitgang en van een toenemende voorkeur van de
consument voor minder bitter bier.
De EU is de belangrijkste exporteur van hop (met een uitvoer van circa
22.000 ton hopbellenequivalent(1)
in 2002). De invoer van de EU is afgenomen en heeft zich nu
gestabiliseerd op circa 11.500 ton hopbellenequivalent. Momenteel
heeft de EU een positief uitvoersaldo van circa 10.000 ton
hopbellenequivalent. De EU is traditioneel netto-exporteur van hop en
is een draaischijf voor de wereldhandel in hop.
Statistieken
Statistische en andere informatie over de sector hop is beschikbaar op
het volgende internetadres:
http://europa.eu.int/comm/agriculture/markets/hops/index_nl.htm
(1)
Hoppellets en hopextracten worden in hopbellenequivalent omgerekend om
vergelijkingen mogelijk te maken.
European Commission