BVE RAAD
Bve Raad en OVDB: Tekort aan stageplaatsen in zorg en welzijn
Onderzoek Bve Raad en OVDB wijst uit:
Aantal stageplaatsen in zorg en welzijn blijft dweilen met de kraan open
Regionale opleidingscentra (roc's) hebben voor 8 van de 22 mbo-opleidingen in de sectoren Gezondheidszorg, Dienstverlening, Welzijn en Sport moeite met het vinden van voldoende stageplaatsen. Bij de opleiding helpende welzijn heeft 20% van de leerlingen te maken met een tekort aan stageplaatsen. Van het aantal leerlingen verpleegkundige heeft 13% te maken met een te beperkt aanbod. Ook bij de opleidingen doktersassistent, sociaal dienstverlener, zorghulp en helpende zorg ontbreken voldoende stageplaatsen. Tekorten worden vooral ervaren in de thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg en in ziekenhuizen.
De consequentie van het krappe aanbod aan stageplaatsen is dat er leerlingen zijn die hun opleiding afronden terwijl maar minimaal voldaan is aan de vereisten van de opleiding.
Dit blijkt uit het onderzoek 'Monitor Beschikbaarheid BPV-plaatsen 2003' dat door Prismant bij de roc's is uitgevoerd in opdracht van de Bve-Raad, de brancheorganisatie van onderwijsinstellingen voor middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie en de OVDB, het Landelijk Orgaan Beroepsonderwijs in de sectoren gezondheidszorg, dienstverlening, welzijn en sport. Het onderzoek inventariseert de tekorten zoals die door de roc's worden ervaren.
Oorzaken
Een van de oorzaken is de toename van het aantal leerlingen in de sector Gezondheidszorg, Dienstverlening en Welzijn (GDW) (dit is inclusief de sector Sport en Bewegen). Dit aantal is sinds 1999 met 24% gestegen. Van de ongeveer 450.000 leerlingen in het mbo, volgen momenteel ruim 120.000 leerlingen een opleiding in deze sector. Anderzijds noemen de roc's de volgende oorzaken van de tekorten: de concurrentie met andere opleidingen, de geringe omvang van de leerbedrijven (bij de opleiding voor doktersassistent), en de onduidelijke profilering op de arbeidsmarkt (dit geldt voor de opleidingen helpende welzijn en sociaal dienstverlener).
Consequenties
De consequentie van de tekorten is dat er leerlingen zijn die hun opleiding afronden terwijl maar minimaal voldaan is aan de vereisten van de opleiding. Vaak is de breedte van de opleiding - het opdoen van ervaring in meerdere werkvelden - in het geding. Dat betekent dat een gediplomeerde verpleegkundige slechts minimale praktijkervaring heeft kunnen opdoen. Gezien de toenemende vraag naar kwalitatief hoogwaardige zorg, is dit een zeer ongewenste ontwikkeling.
OVDB
De komende maanden analyseert de OVDB de exacte omvang van de tekorten door de vraag vanuit de roc's te vergelijken met het beschikbare aanbod aan stageplaatsen. Verder onderneemt de OVDB continu actie om het aantal leerbedrijven en beschikbare leerplaatsen te vergroten. Dit doet zij door het werven van extra leerbedrijven/stageplaatsen, door het aanspreken van werkgevers op hun verantwoordelijkheid en door regionale afstemming voor het optimaliseren van het gebruik van stageplaatsen. Dit heeft in twee jaar geleid tot een forse groei van het aantal leerbedrijven met 22%; maar door het stijgende aantal deelnemers is dit echter nog niet voldoende.
Bve Raad
De Bve Raad ondersteunt de roc's door hen een platform te bieden waarin alle roc's kunnen participeren om naast het klassieke stagemodel nieuwe modellen te ontwikkelen, te leren van elkaars goede ervaringen en gevonden oplossingen. Tevens fungeert de Bve Raad als eerste aanspreekpunt voor allerlei landelijke organisaties en partijen voor het beantwoorden van vragen en het leveren van informatie vanuit de specifieke invalshoek van het beroepsonderwijs.
Tot slot
De Bve Raad en de OVDB brengen de resultaten van het onderzoek onder de aandacht van de ministers van VWS en OCW en de zorgorganisaties om uiteindelijk in goed overleg en samenwerking een bijdrage te leveren in het terugdringen, of zo mogelijk oplossen, van het onvoldoende aanbod aan stageplaatsen.
Noot redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Bve Raad: Toinny Gründemann, telefoon (030)-22 19 811 of 06-50272654; e-mail: t.grundemann@bveraad.nl.
OVDB: Jop van Amelsvoort, senior onderzoeker, (030)-75 01 193 of j.van.amelsvoort@ovdb.nl.
Rapport: Monitor Beschikbaarheid BPV-plaatsen 2003, Prismant, in opdracht van Bve Raad en OVDB, juli 2003.
Te verkrijgen vanaf 2 oktober bij de Bve Raad, via de website www.bveraad.nl , menukeuze Publicaties of bij de OVDB, via de website www.ovdb.nl.
30 sep 03 15:25