FNV

FNV vindt dragen piercings een grondrecht

Eerste bedrijfsreglement ter wereld voor lichamelijke versieringen

De FNV heeft een bedrijfsreglement opgesteld voor jongeren met piercings en tatoeages. Uit onderzoek blijkt dat vooral deze groep opmerkingen van chefs over hun uiterlijk krijgt, of zelfs weggestuurd wordt. De FNV heeft weinig begrip voor het weren van piercings in bepaalde klantgerichte functies. Vaak hebben de verboden ook geen enkel nut. In die gevallen vindt de FNV het grondwettelijk vastgelegde recht op meningsuiting hoger staan.

Om arbeidsconflicten te voorkomen, heeft de FNV speciaal voor jongeren met opvallende lichamelijke versieringen een brochure opgesteld met daarin een voorbeeld-bedrijfsreglement. Door het maken van schriftelijke afspraken kan persoonlijke willekeur uitgesloten worden. Bedoeling is dat de jongeren met piercings en tatoeages het reglement opvragen en aan hun ondernemingsraad doorgeven.

De FNV brochure 'Uiterlijk'heeft meerdere kenmerken van 'eerste hulp bij ongelukken'. Om te voorkomen dat opmerkingen over uiterlijke kenmerken wat al te persoonlijk worden, biedt de FNV een reeks van suggesties om terug te zeggen. Ook moslimvrouwen met een hoofddoekje kunnen hier hun voordeel mee doen. Of meisjes die een topje dragen of felgekleurde kleren, schoenen of haar. De tips grijpen terug op de Grondwet, waarin de vrijheid van meningsuiting en geloofsovertuiging is vastgelegd. De FNV vindt dat ook het dragen van een piercing tot deze grondrechten behoort.

Enkele 'dingen om terug te zeggen'zijn:
'De klanten zeggen er echt niets van'
'Ik zorg juist voor wat jonge invloeden'
'Mijn geloof is heel erg belangrijk voor mij'
'Na werktijd mag ik aandoen wat ik zelf aan wil'

De FNV organiseerde vorig jaar een inventarisatie van klachten van jongeren over hun uiterlijk. In de brochure komen deze vragen terug, met antwoorden erbij.

Mag ik een piercing of oorbel in?
'Dat hangt er van af, waar je werkt. Heb je veel met klanten te maken? Met patiënten? Met publiek? Dan kan het bedrijf een reglement hebben, waarin staat dat piercings niet zijn toegestaan. Kijk dat na, wanneer je van plan bent een piercing te laten zetten. Op andere werkplaatsen kan de werkgever het niet zo makkelijk verbieden. Wanneer je op kantoor steeds met dezelfde collega's te maken hebt, wennen ze wel aan je. Bedenk dat er rondom piercings nog veel meer gevoeligheden bestaan dan om het dragen van een oorbel. Dat vinden de meeste mensen heel gewoon, zeker bij meisjes. Soms bij jongens niet, maar ook dan hangt het er weer van af of je in een magazijn werkt, of nieuwe klanten moet werven. De werkgever moet rekening houden of het verbod een beetje redelijk is en in relatie staat met het werk dat wordt gedaan. Een voorschrift kan nooit al te gedetailleerd zijn, bijvoorbeeld ingaan op het soort piercing: tong, wenkbrauw, neus of oor. Dat is een te vergaande inbreuk op de privacy en de vrijheid van meningsuiting.'

Belangstellende jongeren kunnen de eerste oplage van 1000 exemplaren GRATIS bij de FNV bestellen. Daarna kost de brochure 'Uiterlijk' 1,70 euro per stuk voor niet-leden. De.FNV ledenprijs/studentenprijs is dan 1,07 euro per stuk. Bestellen kan door de FNV Servicelijn te bestellen: 0900- 3 300 300 (10 eurocent per minuut), of via de website www.fnv.nl

Voor verdere informatie:
Persvoorlichting FNV Paulus Plas: 020 - 58 16 553 en beleidsmedewerker mr. Rik van Steenbergen: 020 - 5816300.

30 sep 03 15:05