Provincie Utrecht

Persbericht

GS presenteren programmabegroting 2004

24 miljoen euro voor nieuw beleid in 2004

30-9-2003
Handen uit de mouwen is het devies van het provinciebestuur van Utrecht voor het komende jaar. In de provinciebegroting voor 2004 is 24 miljoen vrijgemaakt voor de uitvoering van nieuw beleid, conform de ambities uit het coalitieakkoord "Werk in uitvoering" van mei jongstleden. Dat nieuwe beleid is met name ontleend aan belangrijke strategische plannen die in de loop van dit en volgend jaar definitief zullen worden vastgesteld: het streekplan, het waterhuishoudingsplan, het milieuplan en het verkeers-en vervoerplan en aan de plannen op het terrein van wonen & zorg, groen, water, cultuur & bibliotheken, de jeugdzorg en de uitvoering van de Agenda 2010.

Gedeputeerde financiën Jan van Bergen (PvdA): "De Utrechtse samenleving zal komend jaar kunnen merken dat we de omslag realiseren van beleid maken naar meer uitvoering. Het coalitieakkoord is inmiddels in een uitvoeringsprogramma vertaald in concrete actiepunten, en daarvan staan er tientallen op de agenda voor volgend jaar. We gaan laten zien dat we een presterende provincie zijn."

Nieuw beleid 2004
Voor de uitvoering van het coalitieakkoord is in 2004 24 miljoen beschikbaar voor nieuw beleid.
In dat akkoord was een bedrag van 27 miljoen in het vooruitzicht gesteld, maar daarvan is een deel van de extra investeringen op grond van de strategische plannen van 5 miljoen nu bevroren. Resteert dus 22 miljoen. Daaraan toegevoegd zijn 2 miljoen die eveneens volgens dat akkoord per jaar beschikbaar zijn voor nieuw beleid. De zo verkregen 24 miljoen gaan o.a. naar:

1.Strategische plannen.
In 2004 worden het nieuwe streekplan, waterhuishoudingsplan en milieubeleidplan vastgesteld. Samen met het in 2003 vastgestelde Economisch beleidsplan wordt de uitvoering van deze plannen in 2004 ter hand genomen. In 2004 is 8,5 miljoen extra beschikbaar voor de uitvoering van deze vier plannen. Voor de uitvoering van het strategisch mobiliteitsplan wordt in 2004 1,5 miljoen extra beschikbaar gesteld.*

2.Wonen en zorg
In 2004 willen GS de af te sluiten verstedelijkingsafspraken tussen rijk, VINEX-gemeenten, Bestuur Regio Utrecht en gewest Eemland verder uitwerken in uitvoeringsprogramma's. Zowel voor nieuwbouw als bestaande bouw zal de provincie daarbij ook inzetten op samenhang tussen wonen zorg en welzijn. Met het programma 'Wel thuis!' beoogt de provincie in tien jaar tijd ruim 20 duizend toegankelijke woningen met zorg en welzijn op maat te realiseren. In het coalitieakkoord is 2 miljoen per jaar extra uitgetrokken als flexibel projectenbudget voor de 'sociale agenda', waarbinnen 'Wel thuis!' een belangrijk programma is.
Voor projecten die de sociale samenhang in kleine kernen bevorderen is jaarlijks een half miljoen euro beschikbaar.

3.Groen
De realisatie van de ecologische hoofdstructuur (EHS) " het te vormen netwerk van nieuwe en bestaande bos- en natuurgebieden " heeft voor GS grote prioriteit. Om versnipperde natuurgebieden te verbinden moeten er nog diverse faunapassages in provinciale wegen worden aangelegd. Enkele grote faunapassages realiseert de provincie binnen Agenda 2010 projecten. Met de uitvoering van het collegeprogramma versterken GS het particulier en agrarisch natuurbeheer en de aankoop van natuur met een bedrag van 1 miljoen per jaar voor de periode 2004 tot en met 2007. Op die manier streeft het college naar nieuwe natuur die beheerd wordt door natuurbeschermingsorganisaties en door particulieren.

4.Water
In 2002 zijn de visies voor de stroomgebieden Amstelland en Gelderse Vallei afgerond. In 2003 worden twee actieprogramma's opgesteld voor de uitvoering en verankeren GS de ruimtelijke claims in het nieuwe ontwerp streekplan. Vanaf 2004 worden de visies in de praktijk gebracht. Onderdeel daarvan is onder andere een normstelling voor regionale waterkeringen. De provincie is verantwoordelijk voor het vastleggen van de veiligheidsnormen. Toetsbare doelstellingen met een zelfde kwaliteitsniveau als de primaire waterkeringen, waren er tot op heden niet.

5.Cultuur en Bibliotheken
In 2004 wordt een nieuw cultuurconvenant gesloten met het rijk. De provincie Utrecht coördineert daarbij de inzet van de partners (provincie Flevoland, Utrecht , Amersfoort en Almere) voor het convenantgebied 'midden'. Het gaat daarbij zowel om de subsidiëring van podiumkunsten als om gezamenlijk te ondernemen projecten. Het coalitieakkoord voorziet in versterking van kunst en cultuur met 1,6 miljoen per jaar met als ambitie om ook één dag gratis museumbezoek per maand te realiseren.
Voor de versterking en vernieuwingslag van de openbare bibliotheken trekt het college in 2004 4 miljoen uit en in de jaren 2005 tot en met 2007 nog eens jaarlijks 1 miljoen. Met deze operatie hopen GS de belangrijke educatieve en culturele functie van deze bibliotheken voor een langere periode op niveau te houden.

6.Jeugdzorg
Per 1 januari 2004 treedt de Wet op de jeugdzorg in werking. De provincie krijgt daarbij een directe bestuurlijke verantwoordelijkheid voor het nieuwe stelsel voor jeugdzorg. De nieuwe wet introduceert daarbij ook "recht op jeugdzorg". Cliënten hebben daarbij in principe de mogelijkheid om bij de provincie juridisch aanspraak te maken op jeugdzorg. Hierdoor ontstaat voor de provincie financieel risico. Er is op dit moment sprake van lange wachtlijsten en dus lange wachttijden voor jongeren die hulp nodig hebben. Maatschappelijk vinden GS dit onverantwoord. Voor de provincie Utrecht is het tekort om deze zorg te garanderen becijferd op 11,9 miljoen vanaf 2004. In het coalitieakkoord is 1 miljoen per jaar extra uitgetrokken voor verkorting van wachtlijsten en ondersteuning van gemeenten bij de jeugdzorg. De middelen die het Rijk heeft toegezegd zijn echter onvoldoende voor het dekken van de tekorten. De provincie zal daarom in 2004 niet alleen inzetten op het sterk verbeteren van de aanpak, maar ook bij het Rijk aandringen op meer financiële armslag.

7. Agenda 2010
De provincie Utrecht gaat de komende jaren duurzaam investeren in de Utrechtse samenleving. Daarvoor hebben provinciale staten in april 2002 tien grote beeldbepalende projecten geselecteerd onder de naam Agenda 2010.
Voor het project Hart van de Heuvelrug wordt in 2004 een grondvereveningsfonds ingesteld. Dit fonds is een belangrijk instrument om een nieuw evenwicht te bereiken tussen natuur, wonen, recreëren en bedrijvigheid in het gebied tussen Zeist en Amersfoort. Betrokken partners maken in 2004 concrete afspraken voor de uitvoering van de plannen in het gebied.
In 2013 is het 300 jaar geleden dat de Vrede van Utrecht werd getekend. De provincie Utrecht wil dat moment benutten om met haar agenda 2010 de cultuur een impuls te geven. Volgend jaar willen GS hiervoor een overeenkomst sluiten met de stad Utrecht, de Universiteit van Utrecht en mogelijke andere partners.
De provincie Utrecht wil het waardevolle veenweide landschap in het Groene Hart behouden. (Melk)veehouders zijn belangrijke beheerders van dit unieke landschap. De agrarische bedrijfsvoering staat echter door inklinking van het veen en nieuwe vormen van waterbeheer steeds sterker onder druk. Met het Agenda 2010 project 'Veenweidegebied' willen GS bevorderen dat veehouders meer 'groene diensten' aanbieden. Voornemen van GS is om in 2004 een collectief contract te sluiten voor deze groene diensten in tenminste de helft van het veenweide gebied.

Financiële situatie 2004

Ten opzichte van het coalitieakkoord van mei, kreeg het college te maken met enkele financiële tegenvallers. Dit had te maken met de kortingen op het Provinciefonds door het Rijk en met lagere rente-inkomsten. In 2004 gaat het om een te bezuinigen bedrag van bijna 7,5 miljoen. Er is gekozen voor een pragmatische oplossing. Voor extra investeringen op grond van de strategische plannen was in de jaarschijf 2004 aanvankelijk 5 miljoen opgenomen. Maar omdat nieuwe investeringen op grond van deze plannen eerst vanaf 2005 nodig zijn, kan hiermee een belangrijk deel van de tegenvallers opgevangen worden. Het resterende bedrag van 2,5 miljoen zal via een bezuinigingstaakstelling op de apparaatskosten van de diensten worden gevonden. In 2004 wordt daarvoor onder andere een deel van de vacatureruimte bevroren.

De provincie Utrecht heeft in 2004 een totaal budget van ruim 250 miljoen. De provincie heeft daarbij twee soorten inkomsten. Met de doeluitkeringen voert de provincie specifieke taken uit die (meestal) door het Rijk opgedragen worden. Daarnaast beschikt de provincie over geldmiddelen die ze naar eigen goeddunken kan besteden; de algemene middelen. De algemene middelen bestaan voornamelijk uit de inkomsten uit de provinciale opcenten op de motorrijtuigenbelasting, de uitkering uit het provinciefonds en de renteopbrengsten van belegde gelden.

Opcenten
Op basis van de waargenomen trend in de afgelopen twee jaar verwachten GS een afname van de groei van het aantal auto's en van de groei van het gemiddelde gewicht van auto's. De opbrengsten uit de motorrijtuigenbelasting zijn volgend jaar naar verwachting bijna 80 miljoen. In het coalitieakkoord is bepaald dat de opcenten jaarlijks trendmatig worden aangepast.

Provinciefonds
De begroting 2004 gaat uit van een bijdrage uit het provinciefonds van ruim 54 miljoen. Bij deze raming zijn de bezuinigingen uit het regeerakkoord van het kabinet Balkenende II van 2,5 miljoen verwerkt. Nieuwe kortingen op het Provinciefonds zullen GS invullen met taakstellende bezuinigingen.

Renteopbrengsten
Begin 2003 heeft de provincie Utrecht in totaal 330 miljoen uitgezet binnen de regels van de wet Financiering decentrale overheden en het eigen financieringsstatuut. Van dat bedrag is 286 miljoen van de provincie Utrecht en de overige 44 miljoen beheert de provincie voor het Bereikbaarheidsoffensief regio Utrecht (BOR). Met de verkoop van de aandelen REMU is in 2003 een extra bedrag van 250 miljoen vrijgekomen aan te beleggen middelen.
De verwachte renteopbrengsten voor 2004, het zogenaamde treasuryresultaat, bedragen 16 miljoen.


* Bij het persgesprek van 7 oktober zal gedeputeerde Mik een toelichting geven op het vastgestelde SMPU (strategisch mobiliteitsplan provincie Utrecht), inclusief de daarin voorgenomen investeringen voor de komende jaren.

Meer informatie: Victor Steultjens, telefoon 030 258 2317 of Victor.Steultjens@provincie-utrecht.nl