Vlaamse overheid

Minister Vanderpoorten is verbaasd over de berichtgeving met betrekking tot het tweedekansonderwijs in Vlaanderen. Volgens die berichtgeving zou er een stijging zijn van het aantal cursisten, maar zouden er voor die extra cursisten geen extra middelen zijn.

Vooreerst wenst de minister haar tevredenheid uit te drukken dat de afgelopen jaren het aantal mensen, dat de stap gezet hebben om hun diploma secundair onderwijs alsnog te behalen, gegroeid is. De minister zei hierover: "het is een opmerkelijk gegeven dat in 2000 er iets meer dan 1300 cursisten waren en dat dit aantal toegenomen is in 2003 tot bijna 2500. Dit bewijst dat de campagnes om mensen aan te zetten hun secundaire studies af te maken, gewerkt hebben.". Dat deze groeiende groep mensen niet op extra middelen kunnen rekenen van de overheid, ontkent de minister formeel. "In het volwassenenonderwijs is het zo dat indien het aantal cursisten stijgt, het aantal uren dat een centrum ter beschikking krijgt, groeit. Als ik kijk naar het budget van het volwassenenonderwijs in Vlaanderen (waar het tweedekans onderwijs deel van uitmaakt) dan stel ik vast dat de begroting van 1999 een budget voorzag van 110 miljoen euro en dat dit in de begroting van 2003 al is opgelopen tot 166,8 miljoen euro. In de begroting 2004 is er een bedrag van bijna 182 miljoen euro voorzien. Daarenboven is het aandeel van het tweedekansonderwijs binnen die begrotingspost de afgelopen jaren toegenomen.".

Vanderpoorten had het voorts nog over het aantal leerkrachten in het volwassenenonderwijs: "Die extra middelen door de stijging van het aantal cursisten is ook op het vlak van het aantal extra leerkrachten te merken. Tussen 1999 en vandaag zijn er door die stijgingen 789 voltijdse banen bijgekomen. Ook het tweedekansonderwijs profiteert hiervan."

Ten slotte ging de minister nog in op de inhoudelijke kant. Ze zei: "Er is in deze legislatuur niet uitsluitend aan meer geld en personeel gedacht - al is dat natuurlijk essentieel - maar ook op het vlak van de examenregeling werden er vernieuwingen gerealiseerd die de cursisten ten goede komen en die de drempel verlaagd hebben om deze opleiding te volgen. Zo werd er beslist dat deze mensen niet langer bij een centrale examencommissie hun examen moesten afleggen, maar dat ze dit kunnen in hun centrum voor tweedekansonderwijs."

De minister benadrukte ten slotte dat ze uit de gegevens die er op het departement aanwezig zijn, niet kan concluderen dat de groei alleen te wijten is aan het aantal jonge mensen die deze tweede kans grijpen. Ook ouderen starten deze opleiding. Vanderpoorten: "Bestaat er een beter bewijs dat levenslang leren wel degelijk aanslaat en dat ik het engagement van het Pact van Vilvoorde om het aantal mensen die zonder diploma uit het onderwijs komen te halveren?"

info : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten - tel. (0475) 98 33 73 -
(02) 553.99.23 - fax. (02) 553 99 19
e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be