VHTO

Vrouwen in de ICT: Nederland loopt ver achter

De zeven projecten in het kader van de Taskforce 'Werken aan ICT'
-opgericht eind jaren '90- zijn inmiddels vrijwel allemaal afgerond. Een van de projecten richtte zich op een specifieke doelgroep, namelijk vrouwen. Bijgevoegde editie van Topics is een tastbare afsluiting van dit project. Deze Topics is een uitgave van de VHTO (www.vhto.nl) en het ICTpunt (www.ictpunt.nl).

De stand van zaken, zoals beschreven in deze Topics: 7)-het aandeel van vrouwen in de ICT is al lange tijd ongeveer 11%; overigens zijn cijfers op dit gebied nauwelijks voorhanden 8)-het aandeel van vrouwen in de opleidingen is -afgezien van het wetenschappelijk onderwijs-lager, dus in de nabije toekomst zal het percentage vrouwen dat in de ICT werkt eerder dalen dan stijgen 9)-uit een internationale vergelijking (9 landen) blijkt dat Nederland het slechtst scoort wat betreft het aandeel vrouwen dat een hoger onderwijs-diploma behaalt in de wiskunde of de
informatica/informatiekunde
10)-meer vrouwelijke dan mannelijke gediplomeerden (hbo) zouden achteraf gezien niet weer voor dezelfde (ICT-)opleiding kiezen 11)-vrouwelijke ICT'ers werken vaker in 'zachtere' arbeidsmarktsectoren, zoals gezondheidszorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening, en openbaar bestuur, vanwege de gunstige arbeidsvoorwaarden, een breed takenpakket met keuzemogelijkheden en de mogelijkheid taken te schuiven of te ruilen 12)-vrouwelijke ICT'ers die werken in de ICT-sector wensen voor hen aantrekkelijker arbeidsvoorwaarden.

De conclusie is dat verdere inspanningen nodig zijn. Oplossingsrichtingen tekenen zich duidelijk af. Opleidingen, bedrijven en brancheverenigingen zouden gezamenlijk actie moeten ondernemen om te komen tot een grotere diversiteit in de ICT-sector. Dat zou winst betekenen voor zowel vrouwen (een breder scala aan keuzemogelijkheden voor studie en beroep) als voor ICT-bedrijven (divers samengestelde teams genereren meer ideeën en komen tot betere resultaten).

Exemplaren van deze Topics kunnen worden aangevraagd bij de VHTO, (020) 652 1295, vhto@vhto.nl