Verbond van Verzekeraars

Nieuwe methodiek voor nalevingslasten

Het Verbond is bezig om een methodiek te ontwikkelen om alle nalevingslasten als gevolg van implementatie van nieuwe en veranderende wetgeving, eisen van financiële toezichthouders en zelfregulering in kaart te brengen. Volgens het Verbond brengt de implementatie van nieuwe en veranderende wetgeving namelijk veel meer kosten met zich mee dan alleen die van informatieverplichtingen naar de overheid of toezichthouders.

Verzekeraars kaarten regelmatig bij de overheid aan dat ze in toenemende mate worden geconfronteerd met nieuwe wet- en regelgeving, frequente aanpassing van bestaande regelgeving en met eisen van financiële toezichthouders en zelfregulering. Dat alles legt een enorm beslag op de uitvoeringscapaciteit, wat uiteindelijk ook ten koste gaat van de winstgevendheid van de verzekeraar en de dienstverlening aan de klant.

Onvolledige meting

Om een beeld te krijgen van de omvang van de totale lastendruk, heeft de overheid de afgelopen jaren geprobeerd de kosten van informatieverplichtingen van diverse wetswijzigingen in het bedrijfsleven in kaart te brengen. De totale nalevingslasten omvatten echter veel meer dan alleen de kosten van informatieverplichtingen. Zo hebben verzekeraars bijvoorbeeld ook te maken met kosten die ze moeten maken om producten of marktactiviteiten aan te passen aan de nieuwe regels, en met personeels-, ICT- en communicatiekosten.

Om die reden vindt het Verbond de metingen door de overheid onvolledig en wordt een eigen methodiek ontwikkeld, om alle nalevingslasten in kaart te brengen. Daarbij wordt ook gekeken of het mogelijk is de methode voor andere branches toepasbaar te maken. Het Verbond verwacht de nieuwe methodiek op de Ernst & Young-verzekeringsdag in december te presenteren.

Verzekerd!, september 2003