Persberichten - 29/09/2003
Tessenderlo Group : Milieurapport Tessenderlo Chemie : milieu-inspanningen leveren resultaat op
Tessenderlo, 29.09.2003
Tessenderlo Chemie (TC) publiceert vandaag het "Milieurapport 2002 voor de TC-vestigingen in West-Limburg. Hierin wordt een overzicht gegeven van de resultaten van de milieu-inspanningen die sinds 1986 werden gedaan en van de nieuwe projecten in 2002. De publicatie van dit rapport kadert in het streven van TC om haar inspanningen op het gebied van leefmilieu, veiligheid en gezondheid verder te zetten en de overheid en het publiek hierover te informeren.
Milieuresultaten 2002: neerwaartse trend emissies houdt aan. De voorbije 20 jaar werden grote inspanningen gedaan op het vlak van leefmilieu. Door deze volgehouden aandacht verbeterde de kwaliteit van het geloosde afvalwater nog verder. De gehalten blijven voor vele parameters een stuk beneden de Europese normen en ook beneden de nieuwe, verstrengde lozingsnormen (26.06.2003). Voor verschillende zware metalen wordt de laatste jaren zelfs de drinkwaternorm benaderd.
Het afvalwater van TC bevat een grote hoeveelheid zouten, wat leidt tot een verzilting van de ontvangende waterlopen, Laak en Winterbeek. Er is momenteel geen haalbaar alternatief om de lozing van deze zouten te vermijden. Dit werd in 2002 bevestigd in een onafhankelijk onderzoek door VITO en in het Milieuhandhavingsrapport 2002 van de Milieu-inspectie. Biologen van de UIA/UA onderzochten in 1998-1999 het effect van de zoutlozingen van TC op de vissen in de Grote Nete. Zij stelden vast dat er geen verschil is tussen het visbestand vóór en na de monding van de Grote Laak. Hieruit blijkt dat de zoutlozingen van TC geen invloed hebben op de vissen in de Grote Nete.
Dankzij bijkomende investeringen verbeterden de atmosferische emissies (lucht) nog verder. Voor waterstofchloride (HCl) daalde de emissie nog door bijkomende maatregelen op de sulfaatafdelingen. De emissie van vluchtige koolwaterstoffen is sinds eind 1997 sterk gedaald door de bijkomende behandeling van verschillende restgassen bij LVM. De kwikemissie ligt lager dan de strengste norm en de stofemissie is verder verminderd door de plaatsing van bijkomende ontstoffingsfilters.
Op het vlak van vaste afvalstoffen worden de reststoffen van de fosfaatafdeling ontwaterd in filterpersen, om het volume tot een minimum te herleiden. Zo blijft een verdere milieuhygiënisch verantwoorde stockage mogelijk zonder dat nieuwe terreinen moeten worden ingenomen. Overige afvalstoffen zijn verminderd door een doelmatige selectieve inzameling op de eigen containerparken.
Op de drie vestigingen is er sprake van historische verontreiniging van bodem en grondwater. In overleg met de overheid wordt dit nauwkeurig onderzocht. Bij TC Ham zijn een aantal saneringsmaatregelen in uitvoering. Voor LVM wordt in samenwerking met bodemsaneringsdeskundigen en met de Universiteit Gent een methode op punt gesteld om de grondwaterverontreiniging met behulp van bodembacteriën op een efficiënte manier op te lossen.
Investeringen
Sinds 1986 werd er gemiddeld 5 miljoen euro per jaar geïnvesteerd in leefmilieu. Ook de volgende jaren zal dit investeringsprogramma voortgezet worden. 29 miljoen euro ging naar projecten m.b.t. water, 28 miljoen euro naar lucht, 19 miljoen euro naar afval en bodem en 4 miljoen euro naar maatregelen i.v.m. geluid. Naast deze rechtstreekse milieu-investeringen werd in West-Limburg ook nog 55 miljoen euro geïnvesteerd in schone technologieën. In totaal werd er sinds 1986 135 miljoen euro geïnvesteerd in leefmilieuprojecten.
Toepassing van nieuwe technieken In Tessenderlo plant TC een extra investering van 150 miljoen euro in een nieuwe eenheid voor productie van chloor met moderne membraantechnologie. Dit project zal leiden tot een verbetering op het vlak van leefmilieu, van veiligheid, van energie en ook op vlak van mobiliteit. Een groot deel van het aangevoerde zout zal tussen Ham en Tessenderlo namelijk per pijpleiding verpompt worden ter vervanging van het huidige vrachtwagentransport.
Bij LVM loopt een project voor de toepassing van een nieuwe milieutechnologie voor bodemsanering met bacteriën, in samenwerking met Universiteit Gent. Onderzoekers van de Universiteit Gent zijn erin geslaagd om uit bodemstalen van bij LVM een bacterie te isoleren die in afwezigheid van zuurstof het aanwezige dichloorethaan zeer snel afbreekt zonder vorming van ongewenste nevenproducten. Momenteel wordt de toepasbaarheid in praktijk verder onderzocht in overleg met OVAM.
TC zal haar milieu-inspanningen aanhouden en blijven zoeken naar nieuwe oplossingen.
TC heeft in West-Limburg twee productieplatforms in Tessenderlo en één in Ham. Ze vervaardigt er basisproducten voor een ganse reeks industrieën. Er zijn ca. 1500 personen tewerkgesteld.
Het milieurapport kan aangevraagd worden bij de milieudienst van Tessenderlo Chemie, tel. 013/61.22.11
Voor bijkomende inlichtingen: J. Houtmeyers, Adjunct-directeur Hoofd Milieuzaken Tel. 013/61.22.11
Bron: Tessenderlo Group
Provider: Euronext Brussels