Gemeente Aalten


29/09/2003
Effectuering aanschrijvingen
Het handhaven van regelgeving heeft soms tot gevolg dat er aanschrijvingen de deur
uitgaan waarin bestuursdwang wordt aangezegd of een dwangsom wordt opgelegd.

Effectuering aanschrijvingen.

Het handhaven van regelgeving heeft soms tot gevolg dat er aanschrijvingen de deur
uitgaan waarin bestuursdwang wordt aangezegd of een dwangsom wordt opgelegd. Dit
betekent dat alsnog gevolg dient te worden gegeven aan de regelgeving binnen een gestelde begunstigingstermijn of dat een overtreding dient te worden beëindigd. Gebeurt dat niet dan voert de gemeente de maatregel uit op kosten van degene die de regel overtreedt, of men is een dwangsom verschuldigd voor elke dag dat de regel wordt overtreden, tot een bepaald maximum.

Gebruik van de gemeente Aalten was tot nu toe, dat indien tegen bovenvermeld besluit bezwaar of beroep was ingesteld, de gemeente wachtte met de bestuursdwang of incassering van de dwangsom, tot na afloop van de bezwaar- of beroepsprocedure. Dat is niet verplicht want wettelijk is het zo dat door bezwaar of beroep de werking van het besluit niet wordt opgeschort. Schorsing dient door betrokkene afzonderlijk bij de rechtbank te worden gevraagd.

In verband met eisen gesteld in de wetgeving ten aanzien van dwangsomprocedures, is het niet langer gewenst dat de gemeente deze coulante houding nog langer voortzet. Doet zij dat wel dan verspeelt ze haar rechten om nog langer op te treden tegen de overtreding. De handhaving van de regelgeving komt daarmee in het geding.

Vandaar dat de gemeente besloten heeft om voortaan de wet te volgen op dit punt. Dit betekent dat, ingeval van aanschrijving bij overtreding van wettelijke regels na verstrijken van de begunstigingstermijn, direct wordt overgegaan tot toepassing van de bestuursdwang of incassering van de dwangsom.