Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176
Persbericht
Derde Economische Barometer Brabant van 2003
Aandeel Brabant in Nederlandse economie toegenomen
Ook in 2003 zal de Brabantse economie krimpen. Stagnerende exportcijfers als gevolg van uitblijvende groei van de wereldhandel en de verslechterende concurrentiepositie zijn belangrijke oorzaken. Dat blijkt uit de derde Economische Barometer Brabant van 2003, die Etin Adviseurs in opdracht van de provincie Noord-Brabant opstelde.
Voor volgend jaar wordt verwacht dat de export voorzichtig aantrekt. Maar dan moet de wereldhandel daadwerkelijk opbloeien -hier en daar zijn daar tekenen van te zien- en moet de euro ten opzichte van dollar, pond en yen goedkoper worden. Gedeputeerde Hoes: "Natuurlijk zijn we voor een deel afhankelijk van de ontwikkelingen om ons heen, maar met een gericht innovatiebeleid kunnen we de Brabantse economie stabieler en veerkrachtiger maken bij economische schommelingen. Het ligt voor de hand dat de industrie, de motor van de Brabantse economie, hierbij een belangrijke rol speelt."
De afhankelijkheid van de Brabantse industrie van de wereldhandel doet zich ook in het derde kwartaal van 2003 duidelijk voelen. De groei van de wereldhandel zet nog niet echt door, met als gevolg stagnerende exportcijfers. Er is zelfs sprake van een daling in de exportcijfers van in Brabant zelf geproduceerde goederen. Ook Brabant is de laatste jaren relatief duur geworden als gevolg van de gestegen loonkosten in combinatie met een geringe productiviteitsstijging.
Ondanks de recessie zijn er toch enkele lichtpunten. Zo telt Brabant nog steeds een groot aantal starters (2002: 7.700), waarbij West-Brabant binnen de provincie de kroon spant. Daarnaast neemt over een langere periode het aandeel van Brabant binnen de Nederlandse economie gestaag toe. Werd in 1987 13,5% van de nationale toegevoegde waarde gegenereerd in Brabant, in 2002 was dit aandeel opgelopen tot 14,5%.
Zorgelijk is de ontwikkeling van de werkloosheidcijfers in Brabant.Tussen mei 2002 en mei van dit jaar is het aantal 'niet werkende werkzoekenden' in Brabant gestegen met ruim 27%. Bedrijven snoeiden eerst in de uitzendkrachten en de werknemers met een tijdelijk contract, maar inmiddels worden steeds meer vaste krachten ontslagen. Inmiddels zit 6,9% van de Brabantse beroepsbevolking zonder baan. Relatief gezien neemt het aantal banen het sterkst af in de bouwnijverheid. Hier daalde de werkgelegenheid met 4%. Ook de industrie is een grote verliezer met een afname van 3% ofwel 31.000 banen.
Wim Luijendijk, gedeputeerde Sociaal Beleid en Onno Hoes, gedeputeerde Economische Ontwikkeling, benadrukken beiden het belang van een extra inzet vanuit de provincie op technische opleidingen: "Innovatie wordt algemeen gezien als dé sleutel om de economie vlot te trekken en de economische veerkracht van Brabant voor de toekomst te garanderen. Voor een innovatieve economie -waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor de industrie- is de voldoende beschikbaarheid van goed opgeleide technici een must."