COLO, BVE RAAD EN PAEPON

Beroepsonderwijs wordt drastisch vernieuwd

'We staan voor een uitdagende periode om het beroepsonderwijs te hervormen; dat zal een grote maar interessante klus worden. Als het ons lukt, dan mag je gerust zeggen dat we geschiedenis geschreven hebben', aldus staatssecretaris Annette Nijs van Onderwijs.

Het beroepsonderwijs wordt de komende jaren dynamischer en innovatiever. Deze vernieuwing is nodig om beter te kunnen aansluiten bij de wensen van bedrijfsleven en beroepsonderwijs. Daarbij staan de kennis en kunde die mensen nodig hebben om te kunnen functioneren in hun (toekomstige) beroep en in de maatschappij centraal. Dat wil zeggen dat een timmerman naast houtbewerking ook leert om offertes te maken, te communiceren met klanten en veilig te werken. In vakjargon heet deze vernieuwing de invoering van de competentiegerichte kwalificatiestructuur.

Colo, Bve Raad en Paepon samen aan de slag voor dynamisch en innovatief beroepsonderwijs.
Op woensdag 1 oktober aanstaande ondertekenen Roel in 't Veld, voorzitter van Colo, Margo Vliegenthart, voorzitter van de Bve Raad en Harry Groen, voorzitter van Paepon een convenant waarmee zij de gemeenschappelijke inzet voor de ingrijpende herstructurering bevestigen. De ondertekening vindt plaats tijdens de conferentie 'Aan de slag' in De Doelen in Rotterdam. Een van de sprekers is staatssecretaris Nijs. Zij zal spreken over de wijze waarop de overheid de competentiegerichte kwalificatiestructuur zal ondersteunen.

Gericht op beroep en maatschappij
Deze drie organisaties stellen zich tot doel om het gehele middelbaar beroepsonderwijs te vernieuwen. Aanleiding voor deze grote innovatieslag is de klacht van het bedrijfsleven dat het beroepsonderwijs zijn leerlingen wel een basisopleiding meegaf, maar onvoldoende voorbereidde op de beroepspraktijk. Hierop hebben beroepsonderwijs en bedrijfsleven de handen ineengeslagen om samen te werken aan een complete herstructurering van het beroepsonderwijs. In de nieuwe opzet worden beroepspraktijk en maatschappij uitgangspunt voor het onderwijs en wordt rekening gehouden met de wensen van bedrijfsleven, maatschappij én met de talenten en wensen van de leerlingen.
De competentiegerichte kwalificatiestructuur vergroot de dynamiek van het beroepsonderwijs, maakt beroepsonderwijs uitnodigender voor deelnemers, vergroot de concurrentiekracht van het bedrijfsleven en draagt bij aan de mondigheid en betrokkenheid van burgers. Dit geeft meer dan voldoende redenen om deze grote innovatie van het beroepsonderwijs gezamenlijk en met veel inzet en elan op te pakken.

Competentiegericht opleiden
Bedrijfsleven en beroepsonderwijs werken samen aan het opstellen van nieuwe diploma-eisen. De onderwijsinstellingen gaan in de competentiegerichte kwalificatiestructuur uit van de talenten en interesses van leerlingen. Vervolgens wordt gekeken hoe de talenten van een leerling passen bij de competenties die nodig zijn voor het uitoefenen van een beroep en wordt de leerling mogelijkheden geboden om zijn eigen loopbaan vorm te geven. Leren in en van de praktijk zal aan belang winnen en het passief volgen van vakken zal worden ingewisseld voor actievere didactische werkvormen. Dit motiveert deelnemers en zal daardoor naar verwachting tot minder uitval leiden.
Binnen bedrijven en instellingen gebeurt hetzelfde. Ook zij hebben behoefte aan werknemers die flexibel, breed inzetbaar zijn en die zowel zelfstandig als in teamverband kunnen werken.

Conferentie 'Aan de slag!'
Op 1 oktober worden de vernieuwde diploma-eisen gepresenteerd. In het plenair gedeelte geeft staatssecretaris Nijs aan op welke wijze de overheid deze verandering zal steunen. Aansluitend is er een informatieve en interactieve informatiemarkt georganiseerd waar kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven en onderwijsinstellingen praktische invullingen laten zien van het vernieuwde beroepsonderwijs.


---
Noot redactie:
De media krijgen rond 12.30 uur de gelegenheid voor een kort interview met Roel in 't Veld, voorzitter van de stuurgroep kwalificatiestructuur en het procesmanagement. De conferentie vindt plaats in het Willem Burgerzaal Complex van De Doelen te Rotterdam. Het programma duurt van 10.00 uur tot en met 14.30 uur.

voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Bve Raad: Frans Visée, hoofd Communicatie en Public Affairs van de Bve Raad, telefoon (030) 22 19 810 of 06-502 72 669; e-mail: f.visee@bveraad.nl.
Als landelijke branche- en werkgeversorganisatie van alle onderwijsinstellingen in het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie (bve), behartigt de Bve Raad de belangen van de aangesloten onderwijsinstellingen.

Colo: Ivo Solinger, communicatiemedewerker van Colo, telefoon (079) 329 40 51 of 06-40268398 e-mail: i.solinger@colo.nl. Colo is de vereniging van kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven. Kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven ontwikkelen kwalificaties voor het secundair beroepsonderwijs, controleren de examinering door onderwijsinstellingen, werven nieuwe leerbedrijven en bewaken ook de kwaliteit van die leerbedrijven.

29 sep 03 15:22