Gemeente Den Haag

september 2003
Stadsbeheer Den Haag: Investors in people

De Haagse dienst Stadsbeheer heeft als eerste grootstedelijke dienst bewezen, dat het eigen personeel het belangrijkste kapitaal is. Het geloof in eigen medewerkers blijkt uit het Investors in People-certificaat, dat is toegekend door de Investors in People-commissie. Aan een drie weken durend assessment dat hieraan vooraf ging, hebben ruim 255 Stadsbeheerders meegewerkt. Uit dit onderzoek moest onder andere blijken of medewerkers wisten welke bijdrage van hen wordt verwacht aan de organisatie en of ze voldoende informatie en mogelijkheden hebben om zichzelf en hun werk te ontwikkelen.

Investors in People
Het motto van Investors in people (IiP) is `Better business, better people'-principe. Mensen die voldoende mogelijkheden hebben om zich te ontplooien en die plezier in hun werk hebben, leveren een organisatie betere resultaten op.

Het IiP-keurmerk is vijf jaar geleden in Engeland `geboren'. De basisprincipes in dit proces zijn commitment (draagvlak), planning, actie en evaluatie. Deze principes bewaken het continue verbeterproces waar gecertificeerde organisaties zich voor inzetten. De vier principes geven richting en houvast aan de ontwikkeling van de organisatie en haar mensen. Stadsbeheer ondergaat structureel een onderzoek om de ontwikkeling van het IiP-proces te toetsen. Om de bedrijfsvoering te toetsen op de door IiP gestelde normen, wordt regelmatig een onderzoek afgenomen door een hiertoe bevoegd bedrijf. KPMG heeft bij het Haagse Stadsbeheer de proef op de som genomen.

Stadsbeheer op de goede weg
De ondervraagde Stadsbeheerders konden vertellen en aantonen dat Stadsbeheer een goede werkgever is, dat de werkomstandigheden voor de dienst van groot belang zijn en dat de medewerkers de mogelijkheid hebben zich verder te ontplooien. Eind juni 2003 bleek, uit een onderzoek van het blad Intermediair, dat de gemeente Den Haag de beste gemeentelijke werkgever van Nederland is. De certificering van het Haagse Stadsbeheer sluit naadloos aan op deze uitkomst.

De dienst Stadsbeheer van de Gemeente Den Haag telt ongeveer 1650 medewerkers en 26 bedrijfsonderdelen, die zorgen voor optimaal beheer van de openbare ruimte om de stad schoon, heel en leefbaar te houden. Stadsbeheer gaat onder meer over het ophalen van huisvuil en grofvuil, de kwaliteit van straten, water, bodem en riolering. Ook geluidshinder en het afgeven van diverse milieuvergunningen, bijvoorbeeld voor de horeca, valt onder het takenpakket van onze dienst. Centraal staat dat we dit doen voor al die mensen die in Den Haag wonen, er werken of de stad bezoeken.