Gemeente Baarn

Baarn tekent vriendschapsverdrag met Klásterec nad Ohrí

28-09-2003

In het Tsjechische Kláterec nad Ohrí tekende burgemeester mevr.drs. M.R.Th.J.G. Wolterink-Oremus op vrijdag 26 september 2003 het vriendschapsverdrag tussen Baarn en de Tsjechische gemeente. Ook haar Tsjechische collega, burgemeester J. Houka, ondertekende het vriendschapsverdrag voor de komende vier jaar (2003-2007). Het verdrag is een verlenging van eerdere verdragen en de banden die sinds 1993 bestaan. De gemeenteraden van beide gemeenten hebben besloten om deze stedenband te verlengen met vier jaar.

Bij de ondertekening waren onder andere de heer P. Möhlmann aanwezig, vice-voorzitter van de Baarnse gemeenteraad, en een delegatie van het Comité Baarn- Klásterec. Voor de muzikale omlijsting zorgde Koperdraad, het koperkwartet van Crescendo.

Voorafgaand aan de ondertekening voerden de twee burgemeesters en de heer Möhlmann een gesprek. Het gesprek was constructief, aldus burgemeester Wolterink: het was zakelijk en to the point. Gesproken is over de manier waarop Baarn en Klásterec nad Ohrí met elkaar willen omgaan. Duidelijk is, aldus de burgemeester, dat ook in Klásterec de verwachtingen over samenwerking reëel zijn en dat men met beide benen op de grond staat. We gaan niet overhaast te werk en zorgen voor een efficiënt contact. We maken daarom gebruik van moderne technologieën als e-mail of videoconferencing, zodat fysieke aanwezigheid niet direct nodig is.

Comités
Het Baarnse en het Tsjechische comité blijven in de ogen van beide bestuurders een belangrijke rol vervullen, vooral bij het starten en uitwerken van samenwerkingsprojecten. De gemeenten zullen vooral ondersteuning bieden. Burgemeester Wolterink voegt daaraan toe: De beide comités hebben eigen ideeën en werken die uit. Ze hebben minimale steun nodig van de overheid, maar die steun is wel belangrijk.

Privatisering
Een project waaraan beide gemeenten zouden kunnen werken is privatisering van huurwoningen in Klásterec nad Ohrí. De huurwoningen zijn nu nog in handen van de Tsjechische staat. In Kláterec bewoont 80% van de inwoners een flatwoning.

Reactie dhr. Möhlmann
Eerste reactie van de heer P. Möhlmann, vice-voorzitter van de gemeenteraad, is: we zijn op bijzonder vriendelijke wijze ontvangen. Het was een leuke (hernieuwde) kennismaking met oude bekenden en een nieuw gemeentebestuur, bovendien hebben we hebben een constructief gesprek gevoerd met de Tsjechische burgemeester. Daaruit bleek dat het beeld van de samenwerking dat Klásterec heeft, overeenkomt met dat van Baarn.

Overig programma
Na de ondertekening van het verdrag bezocht het gezelschap een aantal bedrijven op het nieuw ontwikkelde bedrijfsterrein van Klásterec. Het betrof een staalfabriek, die met behulp van laser speciale stansvormen produceert en een fabriek gespecialiseerd in (straat)kerstversiering. Vervolgens bezocht het gezelschap een bejaardentehuis en daarna de medicinale bronnen in het pas gerestaureerde Kurort. Vrijdagavond was er een ontvangst in het kasteel van Klásterec nad Ohrí. De Tsjechische gemeenteraad was bijna voltallig aanwezig, alsook de beide comités en een aantal ambtenaren. Ook hier liet koperkwartet Koperdraad weer van zich horen.

Tot slot bracht het gezelschap op zaterdagochtend een bezoek aan Kadanj, waar een 16e eeuwse kerk ligt, een Franciscaner klooster en een museum met mineralen en edelstenen uit het omliggende gebergte.

Burgemeester Wolterink besluit: Het was een geslaagd bezoek met een hartelijke en warme ontvangst. We hebben genoten van de Tsjechische gastvrijheid!