Gemeente Nuenen


25/09/2003
Veiligheidsproject scholen van start

Met de overdracht van een nieuwe jas voor de verkeersbrigade hebben wethouders Jansen en Mulder op 26 september ( 9.30 uur) een startsein gegeven voor het veiligheidsproject Brabants VeiligheidsLabel (BVL). De symbolische handeling werd verricht bij Basisschool Inspecteur J. Crijnsschool aan de Heikampen/Brabantring. Deze school heeft zich recentelijk met erg veel enthousiasme (van de ouders) opgeworpen als kandidaat-BVL school. Voor het slagen van het BVL-project vindt de wethouder die betrokkenheid van de ouders erg belangrijk.

BVL staat voor het Brabants VeiligheidsLabel (BVL) voor scholen. Het project behelst veel meer dan alleen veiligheid rondom de school. Reeds langer bestaat namelijk het besef dat op jonge leeftijd een basis gelegd kan en moet worden voor veilig verkeersgedrag. Kinderen kunnen immers niet blijvend begeleid worden tot aan de schooldeur. Ze moeten stap voor stap leren om te gaan met de gevaren van het verkeer. Burgemeester en wethouders hebben dit onderkend bij de vaststelling van het zogenaamde "mensgerichte verkeersveiligheidsbeleid". Besloten werd de gemeente aan te melden voor het Brabants VeiligheidsLabel (BVL) voor scholen.

Het is de bedoeling dat vanaf het schooljaar 2003-2004 de deelnemende scholen geholpen worden bij het behalen van het BVL-veiligheidslabel. Er moeten daarvoor scores behaald worden op het gebied van bijvoorbeeld verkeerslessen en de betrokkenheid van de ouders. Via de gemeente worden de kosten van onderwijspakketten en van eventuele externe kennis vergoed. Dit levert de school een forse besparing op de (overigens verplichte) onderwijspakketten. Ook is er gestart met een structureel BVL/ veiligheidsoverleg tussen de scholen en de gemeente. Tijdens het eerste overleg werd al afgesproken om ook het praktische verkeersexamen weer nieuw leven in te blazen.

Eerder hebben alle Nuenense scholen uitnodigingen ontvangen om met de schooldirectie, de medezeggenschapsraad, een leerkracht en een eventuele verkeersouders een uiteenzetting bij te wonen over BVL. Deskundigen van de Provincie en mensen met ervaring uit het onderwijsveld hebben het doel en het belang van BVL uitgebreid toegelicht. De scholen zijn enkele malen schriftelijk en telefonisch benaderd. Niet alle scholen hebben kennelijk tijd kunnen vrijmaken voor BVL. Juist de scholen in de kleine kernen zouden ook mee moeten gaan doen. Nu is het daar relatief veilig. Maar ook die kinderen moeten ooit naar Eindhoven fietsen. De gemeente probeert de resterende 5 scholen de komende jaren alsnog te overtuigen van het belang (en de financiële voordelen) van BVL.

Reeds eerder stelde het gemeentebestuur als minimum-eis, dat de helft van de scholen zou meedoen. Dat minimum is nu gehaald. 6 van de 11 scholen (10 basisscholen en het Plein College Nuenen) hebben zich aangemeld. Provincie en gemeente vinden dat een mooi deelnamepercentage. Behalve de eerder genoemde Inspecteur J. Crijnsschool zijn de deelnemende scholen De Triangel, D´n Bussel, De Nieuwe Linde, De Wentelwiek en de Rietpluim. De gemeente verwacht van deze scholen dat ze binnen 3 jaar het label binnen hebben.

De gemeente Nuenen blijft overigens ook nieuwe jassen beschikbaar stellen voor verkeersbrigadiers van alle andere scholen, zelfs als die niet meedoen aan BVL. Zij profiteren echter niet van de subsidies.