Gemeente Nuenen


03/09/2003
Concept Bomenbeleidsplan vastgesteld door College: informatieavond op 9 september in Klooster.

Op 2 september heeft het college van B&W het concept Bomenbeleidsplan vastgesteld. Concept omdat het pas na de inspraakperiode vastgesteld zal worden.
Het bomenbeleidsplan heeft als doel het duurzaam instandhouden van een gezond en gevarieerd bomenbestand en van boomstructuren die belangrijk zijn voor het straatbeeld en de oriëntatie. In het beleidsplan wordt een kader beschreven waarbinnen ontwikkelingen in de openbare ruimte moeten worden vormgegeven. Dit kader is bindend, dus besluiten die betrekking hebben op de openbare ruimte (bijvoorbeeld bestemmingsplannen, gemeentelijke rioolplan, verkeersstructuurplan etc.) moeten hierbinnen genomen worden.
Het plan heeft alleen betrekking op het bomenbestand binnen de bebouwde kommen van de gemeente Nuenen en de verbindende wegen tussen Nuenen en de kerkdorpen (Nederwetten, Gerwen en Eeneind). De beleidsvisie in het Bomenbeleidsplan is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met een klankbordgroep.

Op dinsdag 9 september a.s. wordt om 19.00 uur in de raadszaal in het Klooster een informatiebijeenkomst gehouden over het (concept) Bomenbeleidsplan. Hierbij zijn alle geïnteresseerden welkom. Aansluitend daaraan wordt de vergadering van de commissie voor Ruimtelijke Ordening, Volkshuisvesting, Milieu, Verkeer en Openbare Werken gehouden. Hierin wordt het concept Bomenbeleidsplan oriënterend besproken.
Het concept Bomenbeleidsplan ligt ten behoeve van inspraak van 4 september tot en met 2 oktober ter inzage in het gemeentehuis. Gedurende die periode kan iedereen op dit plan reageren en zijn of haar zienswijze indienen bij het college van B&W. Daarna zal het plan definitief worden vastgesteld, uiteindelijk door de gemeenteraad.

Structuren
Het is de bedoeling dat bomen de kenmerken van de gemeente Nuenen versterken. Daarom is gekeken naar de historische en moderne structuur van het dorp en de aard, grootte, dichtheid en dergelijke van de bomen ter plaatse. Op basis daarvan is een beschrijving gemaakt van de structuur van de gemeente met de gewenste boomsoorten. In de structuur van de gemeente Nuenen kunnen verschillende aspecten onderscheiden worden: de historische infrastructuur, moderne hoofdontsluitingswegen, wijkontsluitings wegen en stedenbouwkundige cellen (wijken, buurten, straten etc.).
Voor de historische hoofdinfrastructuur wordt gekozen voor inlandse eiken. Deze boom werd van oudsher geplant langs deze verbindende wegen. Om het historische aspect te behouden, worden de eiken geplant in een laanbeplanting. Voor de moderne hoofdinfrastructuur wordt vooral gekozen voor bomen van 18 tot 30 m. hoogte. Om een onderscheid te houden met de historische hoofdstructuur moeten dit geen inlandse eiken zijn. De stroken groen langs deze moderne wegenstructuur hebben een meer gevarieerde vorm en ook de samenstelling van bomen en andere beplanting is meer afgewisseld. Wijkontsluitingswegen tonen de identiteit van de wijk, daarom is de beplanting langs deze wegen in overeenstemming met het tijdsbeeld van de wijk. Per wijk wordt daarom een voorstel gedaan voor het soort bomen dat naast de wijkontsluitingswegen kan staan. Ook de bomen in de wijken (stedenbouwkundige cellen) zijn in overeenstemming met de ontstaansperiode van de wijk. Per wijk zijn daarin kaders omschreven waarbinnen te zijner tijd inspraak mogelijk is over de definitieve invulling. De ecologische structuren en parken moeten zo veel mogelijk met behoud van de identiteit worden in gericht.

Waardevolle bomen
Binnen de gemeente Nuenen is er een lijst waarop alle waardevolle bomen binnen de gemeente Nuenen staan vermeld. Op deze lijst staan bijvoorbeeld bomen die bij een bepaalde gelegenheid zijn geplant. De bomen van de lijst staan voornamelijk in de openbare ruimte. In het bomenbeleidsplan wordt voorgesteld om deze lijst aan te vullen met nog te inventariseren beeldbepalende bomen of boomgroepen in tuinen en erven grenzend aan openbare ruimte. Bomen in particulieren tuinen zijn namelijk soms ook zeer beeldbepalend.