HBAG Bloemen


29-09-2003
Duitse tolheffing niet voor voorjaar 2004 Aanhoudende technische problemen bij systeem vrachtwagens

BERLIJN - De tolheffing voor vrachtwagens op de Duitse snelwegen begint waarschijnlijk niet voor volgend voorjaar. De op dit moment nog geldende ingangsdatum van 2 november is 'door aanhoudende technische problemen' niet haalbaar. De start kan nog wel een halfjaar op zich laten wachten, schreef de Duitse krant Die Welt zaterdag op gezag van bronnen binnen de overheidsdienst voor goederenverkeer. De voorzitter van de Duitse transporteursorganisatie, Karlheinz Schmidt, zei tegen Die Welt dat hij de invoering van de rolheffing 'niet voor Pasen 2004' verwacht.

Per satelliet afgerekend Een woordvoerder van minister Stolpe van Transport zei vrijdag dat er sprake is van een 'nieuwe fase in de invoeringsfase' van de tolheffing. Vrijdag zouden voor de eerste keer fictieve tolberekeningen worden gemaakt. Tot dusver hadden de boordcumputers in de vrachtwagens het regelmatig laten afweten. Met die boordcomputers wordt de tolheffing van gemiddeld 12,4 eurocent per kilometer via een satelliet afgeboekt.

Officiële besluit
Volgens Die Welt gaan het BAG, het ministerie van Transport en de maatschappij die de tol heft, maandag en dinsdag tijdens een 'workshop' de eerste balans opmaken van de testresultaten. Daarna valt een besluit over de aanvangsdatum van de officiële proefperiode, waarin 5000 vrachtwagens het systeem beproeven.